Una dintre cele mai mari fabrici de sârmă va fi scoasă la licitație. Compania are datorii de peste 35 de milioane de euro

Sursă foto: Forbes.ro

Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean este una dintre cele mai mari companii din industria metalurgică din România. Fabrica a intrat în faliment la începutul acestui an, iar acum a fost scoasă la licitație.

CITR  a transmis că fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean urmează să fie scoasă la licitație. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro plus TVA. Filiala din Cluj a CITR și Prime Insolv Practice, în calitate de lichidatori judiciari, vor organiza licitația în data de 28 aprilie, la București, la ora 12.00. Fabrica se află în localitatea Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, și cuprinde un teren de 40 de fectare, construcţii cu o suprafaţă totală utilă de 75.460 de metri pătraţi şi echipamentele aferente.

Mariana Boiciuc, senior partner al CITR Cluj, a declarat că scopul licitației este găsirea unor investitori care să se ocupe de această fabrică cu o istorie de peste trei decenii. Această fabrica a fost unul dintre primele locuri în care oamenii din orașul Beclean se puteau angaja. În plus, a reprezentat și o companie importantă din industria metalurgiei din țara noastră.

„Proprietatea are toate utilităţile necesare şi acces la calea ferată din incintă, fiind potrivită pentru diferite activităţi de producţie. Pe lângă acestea, pe terenurile excedentare pot fi dezvoltate proiecte fotovoltaice. Valorificarea fabricii şi implicit repornirea activităţii de producţie va avea un impact pozitiv asupra zonei, oferind noi locuri de muncă”, a mai adăugat Boiciuc.

Fabrica de sârmă are datorii de peste 35 de milioane de euro

Este important de precizat că această compania a acumulat datorii de peste 35 de milioane de euro în ultimii ani. Dan Steel Group Beclean SA a fost înființată în anul 1991, iar principala activitate a fost producţia de metale feroase, sub forme primare şi de feroaliaje, precum cuie, sârmă zincată, sârmă împletită și plasă sudată.

Toate aceste produse au ajuns atât pe piața internă, cât și pe piețe din Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia sau Slovacia. Produsele fabricate în această fabrică erau destinate, mai ales, sectorului construcţiilor şi al agriculturii. Problemele companiei au început în anul 2017 când capitalul de lucru a fost redus, iar gradul de îndatorare a crescut semnificativ.

În plus, măsurile impuse de Comisia Europeană, în 2018, privind importurile asupra unor categorii de produse din industria siderurgică, au obligat compania să îşi asigure materia primă din cadrul UE. Condițiile contractuale erau mult mai dure, iar compania trebuie să plătească în avans materia primă. Fabrica a fost afectată și din cauza că prețurile energiei și carburanților au crescut în ultimii ani. În plus, comenzile s-au împuținat, iar costurile de finanțare au crescut, informează News.ro.