Africa. Un virus periculos se răspândește alarmant. Din cauza răspândirii sale rapide, autoritățile au declarat urgență de sănătate publică.
Un virus periculos se răspândește alarmant
O nouă tulpină a virusului Mpox, anterior cunoscut sub numele de „variola maimuței,” a determinat Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) să declare o urgență de sănătate publică în Africa, din cauza răspândirii rapide care a alarmat oamenii de știință.
Cercetătorii de la Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) s-au declarat îngrijorați de rapiditatea cu care o nouă variantă a virusului Mpox s-a răspândit, conform BBC. Începând cu acest an, în Republica Democrată Congo au fost raportate peste 13.700 de cazuri și 450 de decese.
Ce este acest virus și cum se răspândește
Mpox, care se transmite de la animale la oameni și între oameni prin contact apropiat, inclusiv sexual, piele pe piele și prin aer, provoacă simptome ca febră, dureri musculare și leziuni cutanate. În absența tratamentului, boala poate fi fatală. Două tulpini principale ale virusului sunt cunoscute: cea mai puțin severă, responsabilă pentru focarul global din 2022 care a afectat Europa, Australia, SUA și alte regiuni, s-a răspândit predominant prin contact sexual.
Noua tulpină mai mortală, endemică în Africa centrală, a fost recent identificată în Congo și este asociată cu o variantă emergentă a virusului. Deși există trei vaccinuri disponibile, acestea sunt administrate în principal persoanelor cu risc ridicat sau celor care au avut contact strâns cu o persoană infectată.
Organizația Mondială a Sănătății a convocat un comitet de urgență
Pe 14 august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va organiza o întâlnire de urgență pentru a discuta despre mpox, cunoscut anterior sub numele de „variola maimuței”. Scopul acestei reuniuni este de a analiza dacă actuala epidemie din mai multe țări africane necesită decretarea celei mai înalte niveluri de alertă. Conform AFP, întâlnirea este programată pentru ora 12.00 (ora locală) și se va desfășura online cu acces restricționat.
Reuniunea va include discuții închise pentru public, în cadrul cărora comitetul de urgență al OMS va evalua amploarea focarului și va decide dacă acesta constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a menționat că acest comitet va oferi recomandări privind măsurile necesare pentru a controla epidemia, în cazul în care se confirmă nivelul de urgență.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat anterior că convocarea acestui comitet este o măsură de precauție urgentă, având în vedere gravitatea situației. Urgența de sănătate publică de interes internațional este cel mai sever nivel de alertă pe care OMS îl poate activa, și decizia de a-l impune va depinde în întregime de evaluările și sfaturile comitetului de urgență.