UPDATE 16.00. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la bordul navei de croazieră se aflau și 50 de români, care făceau parte din echipaj.
"Operaţiunile de salvare a pasagerilor sunt în desfăşurare. Având în vedere amploarea operaţiunii de salvare, nu a putut fi furnizată o situaţie centralizată pe naţionalităţi a pasagerilor salvaţi şi a personalului de la bord. Cu toate acestea, din informaţiile disponibile în acest moment, se confirmă că la bordul navei de croazieră se aflau şi circa 50 de cetăţeni români, care făceau parte din personalul de bord şi servicii a navei. O parte dintre cetăţenii români salvaţi de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferaţi, împreună cu alţi pasageri, la bordul unui feribot, care se află în drum spre portul Livorno", se arată în comunicatul MAE.
Vasul Costa Concordia, care efectua o croazieră în Mediterana, a eşuat aseară pe un banc de nisip în apropiere de insula Giglio, în sudul Toscanei, cu 4.231 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, dintre care marea majoritate a fost evacuată, potrivit pazei de coastă.

Trei persoane au murit şi numeroase altele sunt date dispărute după ce au sărit în mare într-un moment de panică atunci când nava, lungă de 290 de metri, a început să se încline într-o parte, scrie și presa italiană..

Peste 15 de persoane au fost rănite, dintre care unele foarte grav, potrivit mass-media italiene.

Pe vas se aflau aproximativ 1.000 de pasageri italieni, 500 germani şi 160 de francezi, conform armatorului care nu a furnizat alte detalii în legătură cu cetăţenia persoanelor aflate la bord.

Martorii au descris scene parcă rupte din naufragiul Titanicului. "Eram la masă, la cină, când deodată toate luminile s-au stins, am auzit un zgomot puternic şi apoi un sunet ca şi cum vasul se freca de ceva. Toată vesela a căzut pe jos", a declarat unul dintre pasageri. "Bătrânii plângeau iar unii s-au aruncat chiar în mare şi au înotat circa 400 de metri până la mal", a povestit şi unul dintre membrii echipajului.

Armatorul a explicat că înclinarea vasului a făcut ca operaţiunile de salvare a pasagerilor să se desfăşoare foarte greu pentru că membrii echipajului nu au avut acces la toate bărcile de salvare.
<iframe width="638" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/XYwLQDwqDCI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>