Un val de aer cald va străbate România. Mercurul din termometre va urca chiar până la 17 grade Celsius

Un val de aer cald va străbate România. Mercurul din termometre va urca chiar până la 17 grade Celsius Sursa: Gudvin05 | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că un val de aer cald care vine dinspre Europa se va resimți în mai multe zone din țară. Valorile termice vor urca chiar până la 16 grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a transmis că temperaturile care se vor înregistra în următoarele zile vor fi prea ridicate pentru această perioadă din an pentru că un val de aer cald din Europa va străbate România. Temperaturile vor fi în creștere pe tot parcursul săptămânii.

Meteorologul a declarat că maximele zilei de joi, 16 februarie, vor fi fi de 14 grade Celsius, iar în weekend mercurul din termomentre va urca, în special în regiunile extracarpatice, până la 17 grade Celsius. Maximele din București se vor situa în jurul valorii de 15 grade Celsius.

„Așadar, o vreme mult mai caldă pentru perioada în care ne aflăm și vorbim de abateri termice pozitive mai mari de 10 grade față de normalul termic al perioadei din calendar. În același timp, vorbim și de posibilitatea să înregistrăm precipitații pe arii relativ extinse la sfârșitul săptămânii în Maramureș, în Crișana, în Transilvania și Moldova”, a spus Mateescu. Directorul ANM a mai adăugat ca precipitațiile vor fi, în cea mai mare parte, sub formă de ploaie. Vor fi cantități neînsemnate și cu caracter local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre cele mai călduroase ierni din istorie

România a înregistrat una dintre cele mai calde luni ianuarie din istoria tuturor măsurătorilor meteorologice. A fost înregistrată o abateră termică pozitivă de 5.3 grade Celsius față de temperaturile normale pentru ianuarie. Această lună este considerată din punct de vedere statistic cea mai rece din timpul anului. Ultima mare abatere termică a fost în 2007, 5.2 grade Celsius. Românii s-au obișnuit ca în ultimii ani iernile să fie mult mai călduroase decât este normal.

„Este posibil ca iarna 2022-2023 având în vedere și faptul că prima lună de iarnă decembrie 2022 și a fost a treia lună decembrie cea mai caldă, la finalul sezonului de iarnă 2022-2023 să înregistrăm un nou record al anotimpului alb în țara noastră, posibil în top cinci cele mai călduroase ierni”, a mai spus Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.