Un turn de 130 de metri provoacă scandal la Roma

Un turn de 130 de metri provoacă scandal la Roma

Arhitectura din Roma, o combinaţie între moştenirea antichităţii şi farmecul renascentist şi baroc, are o singură scăpare: un zgârie-nor. Dar un turn de 30 de etaje va privi curând peste toată istoria Romei, de la 120 de metri înălţime.

Anul viitor, când clădirea va fi finalizată într-un cartier din sudul Romei, aceasta va deveni una dintre cele mai înalte din Italia. Poate părea straniu, dar, în întreaga Peninsulă, doar 23 de clădiri au mai mult de 100 de metri. În plus, unele sunt instituţii de cult, cum este bazilica Sfântu Petru din Roma.

Turnul se va numi Eurosky Tower. Arhitectul său, Franco Purini, a gândit o construcţie simetrică. Astfel, clădirea se va prezenta ca şi cum două blocuri distincte au fost unite prin punţi la fiecare etaj. "Să nu uităm că, în Evul Mediu, acest oraş era plin de turnuri", argumentează Purini. Prietenos cu mediul, dar nu cu oraşul

Tot Purini a arătat că Eurosky va fi prietenos cu mediul. Astfel, un impresionant sistem de panouri solare şi instalaţii pe bază de biocombustibil vor asigura amprenta verde a turnului. Mai mult, au fost gândite mici canale care aduc apa de ploaie la plante.

În ciuda avântului lui Purini, arhitectul principal al regiunii Lazio, Teodoro Buontempo, spune că Eurosky nu este răspunsul potrivit la suburbiile mizerbile ale Romei. "Roma nu are nevoie de eco-monştri, fie ei verticali sau orizontali", consideră Buontempo. Italia, "înaltă" în nordul industrializat

Nici Vaticanul nu a fost de acord cu ideea, dar presa din Pensinsulă arată că primarul oraşului, Gianni Alemmano, a calmat situaţia. El a explicat că distanţa de cinci kilometri dintre Eurosky şi Catedrala Sfântul Petru nu va ameninţa grandoarea acesteia din urmă.

În Italia, cele mai înalte clădiri sunt concentrate în nord. Milano şi Torino sunt oraşele cu cele mai multe astfel de construcţii.

Ne puteți urmări și pe Google News