Instanța supremă a Franței a aprobat vineri planurile nepopulare ale guvernului de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64. Acest lucru reprezintă o victorie uriașă pentru președintele Emmanuel Macron, care se confruntă cu proteste uriașe în întreaga țară.
Consiliul Constituțional a anulat unele prevederi ale noii legi, dar cea mai controversată rămâne în vigoare. Aceasta se referă la creșterea treptată a vârstei de pensionare. Reforma pensiilor în Franța este o problemă extrem de sensibilă, iar francezii sunt deciși să nu cedeze, fiind profund nemulțumiți de creșterea costului vieții. Protestele ample din ultimele luni au paralizat serviciile esențiale din Franța. Au avut loc ciocniri violente între poliție și manifestanți. Aprobarea finală a noii legi a pensiilor reprezintă o victorie importantă pentru Macron, la un an de la al doilea mandat prezidențial, dar nepopularitatea noii legi a avut un mare cost politic.
Guvernul spune că reforma este necesară
Guvernul lui Macron afirmă că reforma este necesară pentru sustenabilitatea sistemului de pensii, care, în Franța este în pragul colapsului. Înainte de decizia instanței, la Paris a fost întărită securitatea deoarece autoritățile franceze se așteptau la proteste spontane de amploare. Președintele Macron va promulga legea în acest weekend. Guvernul francez speră că protestele, care dăduseră semne de scădere în intensitate, se vor stinge.
Stânga, dreapta
Liderul de extremă stângă, Jean-Luc Mélenchon, a spus că decizia instanței arată faptul că aceasta este îndreptată „mai mult spre nevoile monarhiei prezidențiale, în detrimentul celor ale poporului suveran”, în vreme ce Marine Le Pen, liderul de extremă dreaptă, i-a îndemnat pe cei care se opun schimbărilor să voteze pentru ea la următoarele alegeri. Chiar și cu aceste schimbări, vârsta de pensionare propusă de Franța este în continuare în standarul european, precum și a altor state dezvoltate, unde vârsta la care se aplică pensia integrală este de 65 de ani și se îndreaptă din ce în ce mai mult spre 67. Pensiile de stat în Franța sunt, de asemenea, mai generoase decât în alte părți. La aproape 14% din PIB în 2018, cheltuielile țării pentru pensiile de stat sunt mai mari decât în majoritatea celorlalte țări, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.