Transplant de ficat de la un donator bulgar la o româncă de 65 de ani. Operația a vut loc la Fundeni

Sursa: ANT

Agenţia Naţională de Transplant anunţă efectuarea cu succes a unui transplat de ficat unei românce în vârstă de 65 de ani, aflată în stare critică, datorită acordului în acest sens dintre România şi Bulgaria.

Un transplant de ficat a fost efectuat cu succes unei românce în vârstă de 65 de ani, aflată în stare critică la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, de la un donator aflat în moarte cerebrală la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Silistra – Bulgaria, a anunţat, sâmbătă, Agenţia Naţională de Transplant.

Intervenţia a fost posibilă datorită acordului de colaborare între Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria.

„Când vorbim de a salva o viaţă, nu există graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul este activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat. Şi azi, altruismul, generozitatea, umanitatea, profesionalismul şi responsabilitatea şi-au dat din nou mâna peste graniţe, salvând viaţa unui om. Datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului altruist al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Silistra – Bulgaria, precum şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, viaţa s-a reînnodat pentru o pacientă în vârstă de 65 de ani, aflată în stare critică”, anunţă   Agenţia Naţională de Transplant.

Prelevarea a fost realizată de echipa condusă de Dr. Guenadiy Vatachki

Pentru intervenţia de prelevare ficat, la Silistra s-a deplasat echipa de prelevare a IC Fundeni, coordonată de Dr. Guenadiy Vatachki. Intervenţia salvatoare a fost realizată cu succes de echipa de profesionişti condusă de Prof. Dr. Vadislav Braşoveanu, cu sprjinul echipei ATI, condusă de Dr. Cristina Martac, vineri, 09 decembrie.

„În primul rând mulţumim familiei donatorului care şi-a găsit puterea de a oferi altor pacienţi şansa de a trăi. De asemenea, mulţumim colegilor de la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Silistra – Dr. Dancho Danailov, Dr. Radoslav Nedelchev, pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieţi, precum şi colegilor de la Serviciul De Ambulanta Bucuresti-Ilfov pentru sprijinul prompt oferit în realizarea transportului echipei medicale şi a organului prelevat.

De la încheierea protocolului de colaborare în domeniul schimbului de organe cu agenţia similară din Republica Bulgaria, în centrele de transplant din România au fost realizate 4 transplanturi hepatice, 6 transplanturi renale şi un transplant de cord, cu organe provenite de la donatori decedaţi din Bulgaria. Începând cu a doua jumătate a acestui an, colaborarea dintre cele două ţări s-a extins şi în domeniul schimbului de experienţă în activitatea de transplant.

Programul se bucură de un interes foarte mare din partea medicilor bulgari

Cu sprijinul I.C. Fundeni, echipele de medici experimentaţi ai centrelor de transplant hepatic, renal şi ATI susţin un program de formare profesională în domeniul activităţii de transplant pentru medicii specialişti şi primari din Bulgaria. Cursurile se vor întinde pe o perioada de 3 luni si sunt organizate atât în format elearning, cât şi face-to-face, fiind structurate în 5 module. Programul se bucură de un interes foarte mare din partea colegilor bulgari şi sperăm că va fi unul de succes şi un real beneficiu pentru pacienţii din cele două ţări a căror unică şansă la viaţă sau la o viaţă mai bună este realizarea unui transplant de organ sau ţesut”, a declarat doctorul Guenadiy Vatachki – coordonator echipă prelevare ficat IC Fundeni, consilier ANT.

Agenţia Naţională de Transplant a mulţumit tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă.

„Ca întotdeauna, ne gândim cu profundă recunoştinţă şi respect la donatori şi familiile acestora, cărora le mulţumim din inimă pentru gestul nepreţuit făcut. Ultimele zile ne-au demonstrat fără echivoc că iubirea de semeni şi bunătatea transcend diferenţelor de naţionalitate sau cultură”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale de Transplant.