Un test de sânge are o acuratețe de 91% în prezicerea unei boli teribile

Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou test de sânge numit APS2 (amyloid probability score 2) s-a dovedit a avea o acuratețe de 91% în diagnosticarea bolii Alzheimer la persoanele cu declin cognitiv ușor sau demență timpurie, comparativ cu rata de succes de 61% a medicilor de îngrijire primară care au examinat aceiași pacienți. Testul nu este încă aprobat pentru utilizarea de rutină, dar Dr. Teresa D'Amato, director al medicinei de urgență geriatrică la Northwell Health din Forest Hills, NY, a numit noile date „foarte interesante”. Constatările au fost publicate în Journal of the American Medical Association la 28 iulie.

A apărut un nou test de sânge

Un test de sânge precis și ușor de administrat pentru Alzheimer ar putea schimba regulile jocului, potrivit unei echipe de experți în demență care au scris un editorial care însoțește cercetarea. Diagnosticarea bolii Alzheimer este o provocare, în special în cadrul asistenței medicale primare, iar existența unui test de sânge fiabil este esențială pentru a ajuta medicii din asistența medicală primară să pună un diagnostic precoce și precis. Noul test se bazează pe nivelurile relative din sânge a două tipuri de proteine a căror acumulare în creier a fost mult timp un semn distinctiv al bolii Alzheimer: legăturile Tau și „plăcile” amiloide.

Sursă: pixabay

Ce au descoperit cercetătorii

În cadrul studiului, 1213 pacienți care prezentau simptome cognitive au fost evaluați fie printr-un examen standard al medicului primar, fie prin utilizarea testului APS2. Rezultatele obținute prin fiecare dintre aceste metode de screening au fost comparate cu testele „standard de aur” pentru Alzheimer (teste ale lichidului cefalorahidian și scanări PET care caută amiloid și Tau în creier). Potrivit grupului lui Palmquist, ASPS2 a ajuns să aibă o acuratețe de 91% în depistarea bolii Alzheimer la pacienți, comparativ cu acuratețea de 61% a medicilor de îngrijire primară.

Boala Alzheimer. Sursa foto. EVZ

Un test de sânge cu o precizie foarte ridicată

Testul de sânge i-a învins chiar și pe specialiștii în demență: aceștia au avut un diagnostic corect în proporție de 73%, comparativ cu precizia de 91% a testului de sânge. Dintre cele două proteine măsurate de test, Tau părea de departe cea mai importantă. De fapt, doar măsurarea proteinei Tau a produs o precizie la fel de ridicată (90%) în diagnosticarea bolii Alzheimer, potrivit medicalxpress.