Evenimentul Zilei > Justitie > Un student la Drept din R. Moldova, traficant de țigări în România. Decizia judecătorilor, contestată de procurori
Un student la Drept din R. Moldova, traficant de țigări în România. Decizia judecătorilor, contestată de procurori

Un student la Drept din R. Moldova, traficant de țigări în România. Decizia judecătorilor, contestată de procurori

Un student la Drept în România, originar din raionul Florești, Republica Moldova, alături de un consătean de 43 de ani, au fost condamnați de Judecătoria Hâncești la câte patru ani de închisoare cu suspendare, ambii fiind acuzați de contrabandă cu țigări.

Procurorii din cadrul PCCOCS, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a cerut magistraților să condamne pe organizatorul contrabandei, dar și pe șoferul autocamionului folosit la comiterea infracțiunii petrecute în luna august 2021, când tânărul în vârstă de 23 de ani din Republica Moldova a încercat să trimită în România 100.000 de țigări nedeclarate la Vamă.

Contrabandă cu 100.000 de țigări din Republica Moldova în România

Transportul ilicit a fost depistat după scanarea autocamionului, care în acte transporta mobilier dezasamblat pentru dormitoare. Țigările erau ascunse între marfă și plafon, spațiu peste care a fost pusă folie de aluminiu.

Cei doi inculpați au fost condamnați la patru ani de închisoare cu suspendare condiționată a efectuării pedepsei, iar singurul care și-a recunoscut parțial vina este șoferul autocamionului. Procurorii din cadrul PCCOCS au confiscat țigările de contrabandă, iar vinovații vor avea de plătit suma de circa 350.000 de lei, contravaloarea autocamionului și semiremorcii utilizate în comiterea infracțiunii.

Sentința a fost contestată de procurori ca fiind prea blândă, aceștia solicitând acum suspendarea parțială a pedepselor privative de libertate și confiscarea unui al doilea mijloc de transport utilizat în scopul comiterii ilegalității, conform Replicamedia.md.

Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021

În anul 2021, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, autoritățile române au capturat circa 116 milioane de țigarete de contrabandă, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020. Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 68 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Totodată, în luna noiembrie 2021 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

„Ne bucurăm că eforturile autorităților de a controla granițele țării și locurile de vânzare a țigaretelor de contrabandă dau rezultate. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt condiții esențiale pentru un context propice investițiilor și implicit creșterii contribuțiilor la bugetul de stat. Pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, în primele 9 luni ale anului trecut BAT a plătit la bugetul de stat cu aproape 1 miliard de lei mai mult în decât în aceeaşi perioadă a lui 2020 și ne dorim menținerea acestui ritm de creștere”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

Statistici despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă
  • Datele Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: