A avea un stil de viață sănătos poate reduce riscul de a dezvolta reacții ulterioare infectării cu Covid-19, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la Harvard au analizat datele de la 1.981 de asistente care au raportat teste pozitive privind infecția cu Covid-19 din aprilie 2020 și până în noiembrie 2021. Ulterior, au analizat șase factori de stil de viață, inclusiv un indice de masă corporală, dacă persoanele fumează sau nu, care este dieta pe care o țin, dacă există un consum moderat de alcool, dacă există activitate fizică și câte ore de somn au subiecții în fiecare noapte.
Studiul a constatat că participanții care au avut un stil de viață mai sănătos înainte de a se infecta cu Covid-19 au avut mai puține șanse să se confrunte cu problemele provocate de acest virus. Dintre toți factorii, greutatea și somnul sunt cei mai strâns legați de riscurile asociate cu infecția de Covid-19.
Importanța unui stil de viață sănătos
„Studiile anterioare au sugerat că un stil de viață sănătos este asociat cu un risc mai mic de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, precum și cu moartea timpurie. Descoperirile noastre sugerează că un stil de viață sănătos poate fi protector împotriva bolilor infecțioase”, a scris Siwen Wang, unul dintre autorii studiului.
„Deși unii factori de stil de viață pot fi greu de modificat, cum ar fi obezitatea, alții pot fi mai ușor de modificat, cum ar fi să dormi suficient în fiecare noapte sau să ai mai multă activitate fizică în viața de zi cu zi. Este posibil ca aceste tipuri de schimbări să vă reducă riscul de a dezvolta alte probleme după infecția cu Covid-19.”
O posibilă explicație oferită de cercetători a fost că acești factori ai unui stil de viață sănătos ajută la protejarea împotriva inflamației, care este responsabilă pentru afecțiunile apărute în urma infecției cu Covid-19, cum ar fi „oboseala cronică”, precum și deteriorarea organelor, inclusiv creierul, plămânii și rinichii.
Posibile simptome
Unii și-au exprimat surprinderea în privința constatărilor studiului, având în vedere că indivizii aparent sănătoși au continuat să aibă probleme cu diferite afecțiuni. „Nu vrem să confundăm riscul mai mic cu niciun risc”, a spus Wang. „Există mulți factori care sunt susceptibili de a afecta riscul apariției unor afecțiuni. De exemplu, am identificat stresul, singurătatea și depresia ca un risc crescut pentru apariția unor afecțiuni în urma infectării cu Covid-19.”
Afecțiunile post-Covid-19 pot fi dificil de identificat și nu există niciun test pentru a diagnostica această problemă. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 7,5% dintre adulții din SUA au simptome, „definite ca simptome care durează trei sau mai multe luni după prima infecție cu virusul”. Lista posibilelor simptome este vastă, dar cele mai frecvente sunt oboseala, problemele respiratorii și cardiace și durerile articulare sau musculare, potrivit Yahoo News.