Senatorul PNL spune că parlamentarilor le sunt premise „artificii”, având în vedere importanța și urgența actului normativ aflat în discuție. Parlamentarii liberali au propus în Comisia Juridică din Camera Deputaților, un amendament care permitea ca legea privind instituirea stării de alertă să intre în vigoare imediat, iar nu la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, așa cum prevede Constituția. Articolul propus de liberali a fost adoptat într-o primă fază, la comisie, însă a fost respins în plenul Camerei.

„Sigur… Constituția spune un lucru, colegii mei au făcut un amendament. Să știți că din când e permis în politică să mai faci și artificii astfel încât măsurile adecvate unei situații de urgență să poată fi puse în aplicare pentru că dacă există această sincopă de care PSD-ul a tot menționat-o și anume aceea de trei zile până la publicarea în Monitorul Oficial trebuie să existe și o soluție tehnică de rezolvare a ei”, a declarat Alina Gorghiu pentru Antena3.

Ea a precizat că în istoria recentă a dezbaterilor parlamentare au mai fost asemenea situații când articole de lege au fost adoptate cu încălcarea Constituției și, mai apoi, au picat la controlul CCR.

„Nu este nici primul și nici ultimul articol care poate fi declarat ulterior neconstituțional de către Curtea Constituțională dacă cineva va sesiza Curtea Constituțională pe Legea privitoare la starea de alertă. Dacă nu o va sesiza atunci trei zile vom avea aceleași măsuri care vor fi intrat în vigoare imediat de la promulgarea în Monitorul Oficial. Deci practic nu e o problemă de fond, legea va rămâne aceeași, doar că va intra în vigoare de la publicarea în Monitorul Oicial nu la trei zile. Nu văd de ce poate afecta, ba dimpotrivă, poate beneficia toată lumea”, a spus Alina Gorghiu.