Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), în colaborare cu Muzeul Naţional din Belgrad, prezintă, până în data de 14 iunie, expoziţia-eveniment „Un secol de pictură sârbă.
1850 – 1950. Capodopere de la Muzeul Naţional din Belgrad”. Este pentru prima oară când o selecţie de 150 de lucrări de pictură şi grafică ale celor mai importanţi şi valoroşi artişti sârbi este prezentată în afara graniţelor ţării de origine.
Vernisajul expoziţiei are loc astăzi, de la orele 17.00, în prezenţa lui Boris Tadić, preşedintele Republicii Sârbe, şi a lui Traian Băsescu, preşedintele României. Curatorii expoziţiei sunt Ljubica Miljković, Petar Petrović, Gordana Stanišić (Muzeul Naţional din Belgrad) şi Mariana Dragu (MNAR).
De la Biedermeier şi romantism până la abstracţionism, 50 de autori reprezentativi pentru evoluţia artei sârbe marchează toate evenimentele artistice europene desfăşurate între 1850 şi 1950.
Printre atracţiile expoziţiei se numără operele primei femei pictor recunoscute în Serbia – Katarina Ivanović (1811-1882), care a devenit spre sfârşitul vieţii membră de onoare a Societăţii Oamenilor de Ştiinţă din Serbia, sau opere ale unor artişti sârbi care s-au format şi au creat în zona Banatului românesc, precum Konstantin Danil (născut la Lugoj în 1802, unul dintre cei mai importanţi pictori bănăţeni din acea perioadă, reprezentant marcant al clasicismului cu influenţe Biedermeier) sau Nikola Aleksi (cronicarul de neînlocuit al vieţii sârbilor şi românilor bănăţeni din mediul burghez).