Un rugbist englez a criticat dur haka istorică a All Blacks: Este ridicolă
- Emma Cristescu
- 31 octombrie 2024, 15:18
Rugbistul englez Joe Marler a criticat dur haka istorică a All Blacks înaintea meciului de rugby de sâmbătă, dintre Anglia şi Noua Zeelandă, de pe Twickenham. El a declarat că ar trebui eliminată pentru că nu are niciun sens. „Haka ar trebui eliminată, este ridicolă”, a scris Marler pe X.
The Haka needs binning. It’s ridiculous.
— Joe Marler (@JoeMarler) October 29, 2024
Joe Marler a stârnit multe controverse
După ce a făcut aceste afirmații, rugbistul a fost jignit și amenințat pe rețelele de socializare. Confruntat cu amploarea scandalului, fundaşul cu 95 de selecţii a decis să îşi dezactiveze contul X pentru câteva ore. A reapărut apoi cu un mesaj liniştitor: „Contextul este totul. Eu doar mă distrez încercând să generez interes înainte de un meci de rugby important. Există unele răspunsuri nebuneşti. Multă dragoste”.
Context is everything. Just having a bit of fun trying to spark interest in a mega rugby fixture. Some wild responses. 🎣 Big Love x
— Joe Marler (@JoeMarler) October 30, 2024
O lipsă de respect faţă de cultura lor ancestrală
Neozeelandezii nu au fost impresionați de mesajul lui Marler și au considerat remarca lui drept o lipsă de respect faţă de cultura lor ancestrală. David Seymour, ministrul local al sportului, chiar l-a corectat pe rugbystul englez: „Cine este acest Joe Marler? Nu am auzit niciodată de el. În cariera mea, am întâlnit câţiva pilieri cu un IQ ridicat, dar foarte puţini. Poate că despre asta este vorba...”
Marler nu va evolua sâmbătă. El a părăsit echipa Angliei din „motive personale” la începutul acestei săptămâni, înainte de tweet-ul său aspru criticat.
Povestea dansului Haka
Haka, dansul sincronizat şi presărat cu strigăte de război al All Blacks, naţionala de rugby din Noua Zeelandă, este cunoscut în toată lumea. Haka este un stil de dans ancestral practicat în cultura Maori, folosit atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când taberele sunt pe timp de pace. Dansul a devenit parte integrantă a culturii neo-zeelandeze şi nelipsit din debutul meciurilor selecţionatei de rugby, care l-a adoptat în sezonul 1888-1889, când majoritatea membrilor echipei naţionale erau maori.