Un român și-a dat în judecată vecinii, din cauza unor pomi plantați prea aproape de proprietatea sa. Familia denunțată cere daune morale în valoare de 50.000 de lei

Un român și-a dat în judecată vecinii, din cauza unor pomi plantați prea aproape de proprietatea sa. Familia denunțată cere daune morale în valoare de 50.000 de lei Sursa: Dreamstime.com

Un român din județul Vrancea a intentat un proces împotriva vecinilor săi, după ce aceștia au decis să planteze 16 copaci tuia pe proprietatea lor. Despre acest lucru, reclamantul spune că arborii plantați îi afectează pomii fructiferi, însă Judecătoria Adjud a decis să respingă cererea sa, pe motiv că este neîntemeiată.

Reclamantul acuză că, în aprilie 2021, vecinii săi au plantat 16 arbori tuia, cu o înălţime de 1,7 metri, la o distanţă de 0,5 metri faţă de gardul ce desparte proprietăţile, „în contradicţie cu prevederile Codului Civil, potrivit căruia arborii mici se plantează la o distanţă de doi metri faţă de gard, iar arborii mari la o distanţă de patru metri”.

Din acest motiv, spune bărbatul, arborii vecinilor îi afectează pomii fructiferi pe care i-a plantat pe proprietatea sa, asta pentru că aceștia nu pot beneficia de lumină şi soare suficiente.

Un bărbat își dă în judecată vecinii, din cauza unor pomi plantați pe proprietatea lor

Vecinii bărbatului spun că arborii sunt, de fapt, un gard viu, din specia Chiparos leyland (n.a. cunoscut drept tuia), „care este un conifer de talie mică, a cărui coroană se îndeseşte la maturitate”. Familia reclamată spune că, „în momentul de faţă, planta tuia nu depăşeşte aproximativ 1,80 m faţă de sol şi nu are cum să ia lumina pomilor fructiferi ai reclamantului. De asemenea, fiind gard viu, alături de plantaţii şi arbori de dimensiuni de cel puţin doi metri, este exceptat de la obligaţia de plantare la o distanţă de minimum doi metri faţă de limita proprietăţii”, spune familia dată în judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia denunțată a formulat o cerere reconvențională, vrând să obțină daune morale în valoare de 50.000 de lei, asta pentru că vecinul lor ar obișnui să adreseze injurii și amenințări, acuză aceasta.

Gardul viu, exceptat de la obligaţia de a se respecta o distanţă de cel puţin doi metri faţă de linia de hotar

Judecătoria Adjud a decis să respingă cererea formulată de reclamant, arătând că „potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, arborele tuia este un arbore decorativ, exotic din familia pinului, cu tulpina înaltă, coroană deasă şi rămuroasă, cu frunze mici, fiind de notorietate că arborii tuia pot fi plantaţi şi cu scopul de a deveni gard viu la maturitate”.

„Analizând planşele foto depuse la dosar, se constată că pârâţii au plantat arborii tuia la o distanţă relativ mică unul de celălalt, astfel încât în mod cert la maturitate aceştia vor forma un gard viu. Or, potrivit art 613 alin 1 C.civ., gardul viu este exceptat de la obligaţia instituită de lege de a se respecta o distanţă de cel puţin doi metri faţă de linia de hotar, condiţii în care instanţa apreciază că cererea reclamantului de a obliga pârâţii să replanteze arborii tuia este nefondată şi va fi respinsă ca atare”, a motivat Judecătoria Adjud, în formularea sentinței definitive.

Despre daunele morale cerute de familia chemată în instanță, judecătorii au decis să respingă și această cerere, deoarece „nu au fost probate injuriile la care s-a făcut referire în cererea reconvenţională, iar aspectul că reclamantul le-a spus pârâţilor că îi va acţiona în judecată nu poate constitui o faptă ilicită în accepţiunea art 1357 C.civ., orice cetăţean având dreptul de a introduce o acţiune în instanţă atunci când are credinţa că nu sunt respectate dispoziţii legale”, motivează instanța, conform Adevărul.