Un roman plătit de NOUĂ ori mai prost ca un danez. IATĂ câți bani ai primi dacă ai lucra în altă țară

Un roman plătit de NOUĂ ori mai prost ca un danez. IATĂ câți bani ai primi dacă ai lucra în altă țară

Costurile orare pentru mână de lucru în Uniunea Europeană au fost în 2014 de 3,8 euro în Bulgaria și 4,6 euro în România, forța de muncă din cele două țări fiind cea mai ieftină din UE, potrivit datelor Eurostat.

La polul opus se află Danemarca, unde costul cu forța de muncă este de 40,3 euro, în timp ce media în UE a fost de 24,6 euro. Țările din zona euro au o medie de 29,2 euro pe oră, cost cu forța de muncă, potrivit datelor Eurostat.

România, cea mai mare creștere 

România ocupă însă locul fruntaș, în rândul statelor non-euro la creșterea costurilor orare cu mâna de lucru. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 2013 și 2014, aceste costuri, exprimate în moneda locală, au crescut cu 6% în România. Comparativ, între 2013 și 2014, costurile orare pentru mână de lucru au crescut cu 1,4% în UE și cu 1,1% în zona euro.

Pe sectoare de activitate, în Uniunea Europeană costurile orare cu mâna de lucru sunt cele mai mari în industrie, 25,5 euro în UE, urmate de servicii (24,3 euro) și construcții (22 de euro). În cazul României, costurile orare cu mâna de lucru sunt cele mai mari în servicii (5,1 euro), industrie (4,7 euro) și construcții (3,4 euro).

În costul mâinii de lucru sunt cuprinse salariile, dar și alte cheltuieli, precum contribuțiile sociale. La nivelul Uniunii Europene, costurile cu aceste cheltuieli se ridică la 24,4 la sută iar în România la 22,9%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS), costul orar al forței de muncă în România a înregistrat o rată de creștere de 7,87% în ultimul trimestru al anului 2014, în comparație cu aceeași perioadă din anul anterior și o rată de creștere de 2,59% față de trimestrul precedent.