Domnule primar, câte firme cu sediul în alte părți din țară funcționează la Limanu?

 

Peste 90%. Avem o problemă din punct de vedere al Codului Fiscal unde este prevăzut ca în cazul în care o societate este sancționată, amenda o plătește acolo unde are sediul social. Automat, noi avem o problemă din acest punct de vedere în localitatea Limanu. Și, automat, orice am încerca să facem, să reglăm pe zonă din punct de vedere al funcționării, sau al legii 50, pe construcții, beneficiarii acelor sancțiuni sunt cu totul alte localități decât noi. Degeaba ne străduim prin Poliția Locală sau prin compartimentul de urbanism să ținăm în frâu diferite probleme ale localității pentru că, automat, noi suntem cei cu costurile, iar beneficiile sunt în alte localități. Noi ne trezim, inclusiv, cu adrese de la alte UAT-uri că, dacă cineva plătește în contul primăriei, să le transferăm amenda. Chiar și cheltuielile de judecată împotriva contestației amenzii în instanță, tu îți aperi procesul verbal, câștigi, și amenda, iarăși, se plătește către altă primărie. Nu-i normal

Și ce se poate face?

Se poate modifica legea, punându-se foarte clar ca amenda să fie plătită la localitatea unde își are societatea sediul sau punctul de lucru, dar acolo unde el, agentul economic, a încălcat legea. Ai încălcat lege în Limanu, îți plătești amenda în Limanu.

Și cu Poliția Locală cum rămâne, dacă nu vor schimba Codul Fiscal?

Cred că o să desființez compartimentul de Poliție locală. Degeaba îi plătesc pe polițiștii locali pentru a ține lucrurile în regulă în localitate, atâta timp cât muncesc pentru alte localități. Pentru că 90% din societătile care își desfășoară activitatea la noi în localitate au sediile în cu totul altă parte. Ne mai încurcă și pe altă parte. Vă dați seama că tot ce înseamnă cote defalcate pe impozitul pe profit și pe TVA se duc, la fel, către alte localități. Nouă ne vin de la buget sume mult mai mici, tocmai din această vină. Dacă te uiți, e activitate mult mai puțină la noi, din punctul lor de vedere. Când, aici, realitatea e cu totul alta.