Un preşedinte şi trei martori. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII
- Roland Căt ălin Pena
- 16 noiembrie 2017, 00:00
Era într-o zi de marţi, 11 martie 2014, la o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Într-o tovărăşie greu de descris în cuvinte, guvernul Ponta îşi asuma răspunderea. Victor Ponta era premier, Liviu Dragnea, vicepremier, iar Eugen Orlando Teodorovici şi Dan Şova, miniştri.
Guvernul Ponta III se prezentase în faţa Parlamentului pentru a cere un vot de încredere pe un document ce cuprindea principalele măsuri pentru perioada următoare. Era vorba, în principal, de acţiuni din programul de guvernare aprobat în 2012. Documentul păstra direcţiile convenite în cadrul fostei alianţe cu liberalii, dar fusese completat şi cu elementele negociate cu UDMR.
La acea dată nimeni nu ar fi bănuit că cei patru s-ar fi putut certa vreodată, darămite să se mai toarne între ei la DNA. Trecut-au anii şi neimaginabilul a devenit realitate. Aşa cum s-a aflat zilele trecute, Ponta, Teodorovici şi Şova au declarat procurorilor din subordinea Laurei Codruţa Kovesi, că societatea TelDrum este sigur a lui Dragnea, fapt pe care acesta îl neagă cu înverşunare.
Sinceritatea lui Şova
Conform Ordonanţei întocmită în noul dosar TelDrum, renăscut pe filiera OLAF, de procuroarea, culmea, originară din Teleorman, Carmen Lăncrăjan, Dan Şova a declarat cu toată sinceritatea de care poate da dovadă că ştia că TelDrum este a lui Liviu Dragnea, „iar domnul Dragnea ar fi spus de mai multe ori personal că această companie este a lui. Nu se discută la colțuri că este a lui. Nu... TelDrum chiar era a dânsului”.
Tot din Ordonanţă reiese că procuroarea nu are nicio probă directă că TelDrum aparţine lui Liviu Dragnea, ci doar declaraţiile lui Dan Şova, Victor Ponta, Eugen Teodorovici, Sorin Grindeanu şi Teodor Niţulescu, fost prefect de Teleorman.
Aşa s-a scris istoria destrămării unei alte mari prietenii, de partid şi de stat. Chestia este că, în acest moment, Dragnea stă cel mai prost…