● Cocoșii au cântat în miezul zilei, armăsarii au nechezat și oile l-au privit cu blândețe ● La deschiderea Târgului Indagra, de la Romexpo, țăranii l-au năpădit pe președintele Iohannis cu necazurile lor
Președintele Iohannis a deschis târgul internațional Indagra, care se desfășoară la Romexpo, în București. A sosit, cu punctualitate săsească, exact cu un minut înainte de speech- urile inaugurale. La tribuna de unde s-au ținut discursurile, președintele țării și Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, păreau trași la indigo, cu aceleași costume și pardesiuri negre. Diferența o făceau cravatele, dar și acelea în nuanțe de gri. Ambii șiau arătat danturile, zâmbind larg, cu mâinile încrucișate în față, precum jucătorii de fotbal ce se protejează înaintea loviturilor libere din preajma careului propriu. Iar dacă președintele CCIR, Mihai Daraban și ministrul Achimescu au vorbit liber, Klaus Iohannis și-a citit discursul, lăudând faptul că 25 de țări participă la eveniment și numeroși expozanți sunt „performanți”. Apoi, a tăiat panglica.
FOTO: Ciobanii i-au spus președintelui că sunt foarte mulțumiți că s-a deschis, în sfârșit, și pentru ei piața arabă
Un președinte punctual și grăbit tare
A urmat un tur, aproape în pas alergător, de transpiraseră sepepiștii și jurnaliștii, prin Pavilionul Central al Romexpo. A durat șapte minute, iar președintele s-a oprit la un singur stand, fix cinci secunde, la cererea chiriașilor respectivi. Apoi, a urmat, în același pas alert, o plimbare pe aleea unde producătorii autohtoni își etalua produsele. Deși privit cu simpatie, de pe margine, Iohannis nu a fost invitat în standurile lor și nici el nu părea dornic să le viziteze. Într-un final, președintele țării s-a oprit la o tarabă care vindea castane coapte. „Ce fa-ce-ți? Se vând cas-tane- le?”, a silabisit Klaus Iohannis. Nu le-a gustat. A mai fost oprit de ministrul Achimescu, pentru jumătate de minut, la standul celui mai mare producător de tractoare românești, IRUM. S-a interesat cum merg vânzările. Răspunsurile au fost bruiate de nechezatul unui armăsar, cazat într-un grajd din apropiere. S-a mai oprit și la un stand cu borcane de miere, faguri și propolis, ale unui apicultor din Băile Herculane. Nici aici nu a fost dornic să deguste nimic.
FOTO: El e Tase, fi nul preșdintelui Iohannis. Ciobanul a anunțat că n-o să-l mai taie și nici n-o să-l vândă
A botezat un miel negru cu numele de Tase
Abia când ajunge în staulul vacilor, Klaus Iohannis pare interesat cu adevărat de „exponate”. Atât doar că frumoasele vițici, de rasă Holstein, cu ugerele umflate, sunt poziționate cu coada exact către președinte. Inocentă, una dintre ele, se balegă în fața primului om din stat. Atunci, președintele României se hotărăște să purceadă către ciobanii din Mărginimea Sibiului, care și-au scos la expoziție oițele și berbecii, într-un cort-staul alăturat. E întâmpinat cu pâine, sare și, evident, pălincă. Glumeț, fostul primar al Sibiului îl deleagă pe Achim Irimescu: „Să bea ministrul Agriculturii. Că el are voie la serviciu!”. Lumea râde la gluma președintelui. Apoi, a fost rugat de unul dintre crescătorii de ovine să boteze un miel. „Domnule președinte, botezați-ne un miel, ajutați-ne să-i dăm un nume! Ce nume să-i dăm?”, a întrebat unul dintre ciobani. Şeful statului i-a cerut suitei să-i aleagă un nume care i se potriveşte. „ Tase, Tase, domnule președinte!”, a fost propunerea unui bărbat din delegație. Klaus Iohannis a acceptat nășia.
După ce iese afară, nu înainte de a primi o petiție de la o femeie care a scăpat vigilenței SPP, o ia, pas cu pas, spre un cort care adăpostește zburătoare. Ciudat, la ora 11.00 cocoșii au început să cânte.
Întâlnirea cu fermierii a fost un talk-show al TVR
Apoi, a urmat, multașteptata dezbatere cu fermierii, unde aproximativ 200 de oameni îl așteptau pe președinte. Prima de acest gen de pe timpul lui Ceaușescu. În fapt, evenimentul s-a dovedit o ediție filmată a emisiunii „Viața Satului”, a TVR, moderată de fostul nostru coleg, din anii ’90 ai „Bulinei roșii”, realizatorul Gabriel Gherghescu. Iohannis a primit aplauze chiar dacă în discursul de deschidere al talk-showului a folosit clișee de genul: „Agricultura trebuia făcută cu conștiința lucrului bine făcut”, „Ne trebuie ordine, claritate și predictibilitate” sau „Trebuie restabilit sistemul de irigații. Ne preocupă irigațiile!”. Unii au zâmbit și alții au aplaudat
Fermierii s-au plâns și președintele i-a ascultat, preocupat
Principalele teme ale dezbaterii au fost: asocierea agricultorilor, înnoirea sistemului de irigații, pământul și cadastrul, soarta tineretului de la țară și piața. Fără patimă, agricultorii și zootehniștii și-au spus păsurile, iar Iohannis și Achimescu au ascultat și au dat explicații aparent pertinente, angajând-se să rezolve problemele ridicate de aceștia. La unele, cum ar fi acea că străinii cumpără din ce în ce mai multe pământuri în România, președintele a părut oarecum surprins.
FOTO: Agricultorii și zootehniștii i-au bombardat pe invitați cu necazurile lor
Iată, principalele necazuri ale agricultorilor despre care s-a discutat preț de aproape două ore:
● „Grâul și orzul, de la secetă, s-au copt cu viteză, cantr- un cuptor cu microunde. Ne trebuie irigații, dar atenție la prețul cu care se vinde apa! S-a ajuns și la prețuri de 15-20 de milioane de lei vechi pe un hectar de irigat. Păi, ce, noi cultivăm canabis și mac opiaceu!?”.
● „În Arad nu sunt irigații deloc, dar se duce apă în Ungaria pe un canal special! Nu putem să ne asigurăm singuri apa la stații!” (Președintele pare că știe ceva, dar tace preocupat)
●„Toată țara e concesionată la MOL și Chevron, cu gazele de șist! ANRM a concesionat pe nedrept și datele sunt secrete. Ăștia pleacă în cinci ani și agricultura e compromisă!”. (Klaus Iohannis ar vrea să zică ceva, dar se abține)
FOTO: Achim Irimescu și Klaus Iohannis au fost întâmpinați cu simpatie de către agricultori , chit că întrebările acestora i-au pus în dificultate
● „Pesta porcină africană e la granițele României prin mistreți! Și ăștia nu pot fi împușcați”
● „Pe sub Bărăgan curge un fluviu subteran care se varsă în mare și ni se spune de 25 de ani că e o rezervă de apă strategică a țării”. (Iohannis ascultă uimit afirmația)
● „Problemele proprietății blochează și asocierile și realizarea unui sistem de irigații” (Șeful statului aprobă și susține)
● „Legislația pune bețe în roate celor care vor să se asocieze”.
● „Am vorbit depre anumite probleme la Ministrul Agriculturii. Apoi, când era aproape gata, persoana a plecat din sistem și ni s-a zis s-o luăm de la cap!” (Klaus Iohannis râde, amuzat)
● „Un tânăr fermier care iese de la Registrul Comerțului se trezește cu toate controalele pe cap”.
● „În 2018, fără cadastru nu mai primim fonduri europene!”
● „România e singura țară în care se plătesc impozite pe subvenții europene!” (Iohannis e de acord cu afirmația și primește aplauze)
● Agricultorii sunt controlați ca niște infractori.
● „Nu finanțează nimeni cumpărarea de terenuri în România. Și străinii cumpără pâmântul”.
● „E nevoie de centre de sacrificare a animalelor, de abatoare, locale”.
● „Cercetarea în agricultură e în moarte clinică!”.
● „Păsările și ouăle românești sunt sabotate de concurența neloială a altor state din UE, cum ar fi Polonia!”.
● „Promovarea produselor românești se face haotic, fără nicio strategie”. (Klaus Iohannis știe problema de când a fost primar de Sibiu și se angajează să se implice direct)
● „Nu există credite și subvenții pentru programe gen «Prima casă», pentru tinerii fermieri care vor să se stabilească definitiv la țară”.
A scăpat fără amendă că a stat la Masa Tăcerii și i-a trimis trandafiri soț
Președintele Klaus Iohannis a explicat ieri, la sfârșitul vizitei de la Romexpo, de ce s-a așezat pe unul din scaunele de la Masa Tăcerii. „Nu am fost amendat și nici nu cred că s-a pus problema. Am fost împreună cu primarul, care a fost foarte de acord și nu a găsit nicio problemă. Discuția vă asigur că are substrat electoral. Dacă Brâncuși nu ar fi vrut să se așeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu închis”, a spus Klaus Iohannis. Tot ieri a fost ziua soției sale, Carmen, iar Klaus Iohannis a dezvăluit că i-a trimis un buchet de trandafiri roșii. Despre legea privind eliminarea celor 102 taxe, șeful statului a spus că se află în analiza sa, că este bine să se renunțe la unele taxe, dar despre radio-tv trebuie să se discute mai bine. Iohannis a anunțat că va organiza o dezbatere până pe 15 noiembrie cu privire la taxa radio-tv. (Carmen Vintilă)