Un PREȘEDINTE binecunoscut vrea să fie ca REGINA ANGLIEI

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că în loc să primească mai multe puteri, ar prefera să fie precum Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

 

În ciuda faptului că trăiește în cel mai mare palat rezidențial, care a costat 384 de milioane de lire sterline, Erdogan insistă că el nu vrea să fie sultan, ci mai degrabă precum Regina Marii Britanii, scrie publicația The Telegraph.

Președintele turc s-a referit la Marea Britanie ca la un exemplu de urmat pentru Turcia, în timp ce explica faptul că schimbarea rolului președintelui nu ar afecta democrația din Turcia. „După părerea mea, chiar și Marea Britanie este semi-prezidențială. Și cel mai important reprezentant este Regina”, a spus președintele turc la postul de televiziune TRT. De fapt, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o monarhie constituțională, în care Parlamentul decide și creează legile, iar rolul Regiunei este mai mult unul ceremonial. 

Comentariile lui Erdogan, relatate de cotidianul Hurriyet Daily, au inclus și un atac împotriva celor care spun că Turcia a devenit ca o monarhie, iar conducătorul său aspiră să fie un sultan otoman. Criticii lui Erdogan spun că acesta a devenit din ce în ce mai autoritar, având în vedere acțiunile sale, printre care preluarea autorității privind politica externă și conducerea unei ședințe de guvern, luna aceasta.

„Este un sistem condus de un padișah în SUA la acest moment? În cazul lor, nu e, în cazul Braziliei, nu e, în Coreea de Sud nu e, nici în Mexic. De ce vine vorba despre această idee doar când ne referim la Turcia?”, s-a întrebat șeful statului turc. 

Ahmet Necdet Sezer sau Abdullah Gül, ultimii doi președinți ai Turciei, înainte de Erdogan, nu au condus niciodată o ședință de guvern, precizează sursa citată.  Erdogan a fost ales președinte în luna augist, după ce a ocupat, timp de 11 ani, funcția de premier, în primele alegeri prezidențiale directe din această țară. 

Palatul pe care și l-a construit de atunci, este de patru ori cât Palatul Versailles, în care a locuit Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, care avea 1.000 de camere, pe o suprafață totală de 3,1 milioane de metri pătrați. 

Comentariile lui Erdogan au venit după recentul apel făcut de Armenia (reprezentată de soția lui George Clooney, Amal, și o firmă celebră de avocatură din Marea Britanie, Doughty Street Chambers). Armenia consideră că negarea genocidului armean de către politicianul turc Doğu Perinçek este o crimă, în ciuda faptului că CEDO a decis în 2013 că acea condamnare a sa, în Elveția, în 2008, pentru discriminarea rasială, a reprezentat o încălcare a articolului 10, referitor la dreptul la liberă exprimare.

Perinçek, președintele Partidului Muncitorilor din Turcia, a spus, în Elveția, în 2005, că genocidul armean a fost o „minciună internațională”, dar țara are legi care condamnă acest gen de declarații ca fiind discriminare rasială și l-a găsit vinovat în 2008.  Turcia nu acceptă faptul că în 1915 a fost vorba despre un genocid, când au fost ucise circa 1.5 milioane de persoane, iar președintele a spus, în interviu, că „dacă o comisie imparțială de istorici într-adevăr demonstrează că am comis o crimă, dacă va trebui să plătim un preț, atunci Turcia își va evalua poziția și va face pașii necesari”, preciează Hurriyet Daily News.