Mâncarea de prune cu orez este un preparat ușor de făcut și preferat îndeosebi în perioada de post. Gustul său aromat te poate trimite înapoi în copilărie.
Mâncarea de prune cu orez este o alternativă extrem de bună în perioada postului, fiind și foarte delicioasă. Aceasta este preparată în special în unele zone ale țării, însă modul ușor de preparare o poate face preferata oricui.
Ingrediente
- 600 gr prune deshidratate;
- 300 gr orez;
- 100-150 gr zahăr;
- 100 ml ulei;
- coajă de lămâie;
- un bat de scorţişoară;
- sare.
Mod de preparare
Primul pas este spălarea prunelor, după care acestea se pun la fiert. Se lasă pe foc până dau în clocot de două sau de trei ori. Ulterior, se scot din apă și se lasă deoparte să se răcească, iar apoi se scot sâmburii.
Nu aruncați apa în care au fiert prunele! Prunele cu sâmburii scoși vor fi puse din nou la fiert în aceeași apă. Următorul pas este adăugarea orezului peste prunele din apă, împreună cu sarea, coaja de la o jumătate de lămâie și scoțișoara. Se lasă la foc mediu până dau în clocot.
Separat, se caramelizează zahărul, care poate fi stins cu zeama în care au fiert prunele. După aceea, se adaugă peste zahărul caramelizat, fără să se oprească focul. Totul se mai lasă la fiert câteva minute, la foc mediu.
Când orezul este fiert, preparatul este gata de a fi servit, potrivit viva.ro.
Beneficiile consumului de prune
Pe lângă faptul că sunt nişte fructe foarte gustoase, prunele te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase. Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. În plus, ele te ajută să ameliorezi sau să previi diferite boli.
Prunele își stimulează memoria, ajutându-te să elimini celulele deteriorate din creier. De asemenea, aceste fructe sunt ideale într-o dietă, cu puține calorii. Ele sunt și pline de carbohidrați. Mai mult, prunele previn bolile de inimă, deoarece sunt foarte sărace în grăsimi. Fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.