Un prădător periculos bântuie pădurile Moldovei. Ieșenii sunt îngroziți. „Pot produce necazuri mari”

Un prădător periculos bântuie pădurile Moldovei. Ieșenii sunt îngroziți. „Pot produce necazuri mari”

O specie nouă de șacal auriu a invadat pădurile Moldovei și, în special, pe cele din jurul muinicipiului Iași.

Potrivit specialiștilor în domeniu, această specie este dăunătoare pentru ecosistemele în care își fac apariția. Pentru prima oară la noi în țară, șacalul auriu a fost văzut, în urmă cu câțiva ani în Delta Dunării.

Acum au început să se extindă și în pădurile din Moldovas. Doi astfel de șacali au fost surprinși și filmați la marginea unei păduri din Iași, iar specialiștii susțin că acest lucru nu este deloc de bun augur.

„Este ca prezenta ciorilor la oras, par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat. Nu putem ști de ce s-a răspândit, dar supozițiile există: are multă hrană în zonă, soareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un dușman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase”, a declarat prof. dr. Ion Constantin, specialist în zoologie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot specialiștii în domeniu pun migrația noului prădător pe seama încălzirii globale și a lipsei altor prădători din pădurile din Moldova.

„Și-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în țară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani și în Botoșani, în Vaslui, în Vrancea sau Galați. Este o specie invazivă care are o rată a înmulțirii foarte ridicată, iar în Iași este o prezență inedită: ne așteptăm să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un șacal auriu”, a declarat profesorul.

De asemenea, profesorul Constantin susține că acest prădător este periculos pentru oameni.

„Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezentă de dorit în habitatele naturale din preajma orașului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa”, a mai afirmat profesorul Ion Constantin, potrivit cancan.ro