Jurnaliștii unuia dintre cele mai vechi portaluri de știri rusești își întrerupe activitatea din cauza retragerii surselor de finanțare ale furnizorilor. Reprezentanții instituției susțin că viziunile politică ale echipei redactorilor site-ului independent nu corespund cu perspectivele politice ale mass-mediei de stat.

Este vorba despre site-ul newsru.com. El a fost, inițial, site-ul companiei de televiziune NTV și a ajuns, recent, la 3 milioane de cititori pe lună. Jurnaliștii echipei NEWSru publicau materiale referitoare la politică, afaceri, sport şi cultură. Echipa editorială a newsru.com era considerată un model în ceea ce privește echidistanța față de subiectele tratate.

Viziunea politică a NEWSru nu corespunde cu a presei de stat

Potrivit unui comunicat emis de către reprezentanții NEWSru, viziunea echipei de jurnaliști de la agenția în cauză este diferită de a presei favorizate de Rusia. Prin urmare, furnizorii de publicitate și-au retras finanțările, iar portalul de știri rusesc trebuie să se retragă de pe piață.

„Viziunea noastră asupra lumii a devenit tot mai diferită de imaginea favorizată de media de stat”, a scris într-un comunicat luni echipa editorială de la newsru.com. „Ne încetăm activitatea din motive economice, dar acestea au fost provocate de situaţia politică din ţara noastră„, explică jurnaliștii NEWSru.

Jurnaliștii independenți din Rusia se află în pericol

Potrivit echipei de redactori independenți de la NEWSru, jurnaliștii au fost expuși în repetate rânduri unor mai multe pericole, din cauza materialului publicat. „A trebuit să scriem tot mai mult despre adoptarea de legi restrictive care ne puteau afecta oricând. A trebuit să clasificăm ca agenţi străini şi extremişti tot mai mulţi oameni respectaţi şi tot mai multe surse respecte de informaţie”, se arată în comunicatul emis de NEWSru.

NEWSru va continua să ofere acces la articole de arhivă.

Jurnaliștii independenți din Rusia sunt din ce în ce mai expuși pericolelor, potrivit Agerpres. Autoritățile rusești au clasificat drept „agent străin” un alt site de știri (Meduza), care critica măsurile adoptate de către conducerea Rusiei. Portalul menționat a pierdut, la rândul său, surse de finanțare și a tăiat din salariile angajaților pentru a putea supraviețui.