Evenimentul Zilei > Actualitate > Un politician suedez CRITICĂ România pentru construirea BISERICILOR în stil „FARAONIC” şi pune în discuţie viitorul ţării în UE
Un politician suedez CRITICĂ România pentru construirea BISERICILOR în stil „FARAONIC” şi pune în discuţie viitorul ţării în UE

Un politician suedez CRITICĂ România pentru construirea BISERICILOR în stil „FARAONIC” şi pune în discuţie viitorul ţării în UE

Uniunea Europeană ar trebui să solicite României îndeplinirea obligaţiilor de stat membru şi stabilirea unor priorităţi pentru ajutarea populaţiei sărace, în locul proiectelor de construire a unor clădiri în stil "faraonic", afirmă Jenny Sonesson, membră a Partidului Liberal suedez.

Jenny Sonesson, de profesie asistent social şi fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Ea consideră că oportună ar fi fost finanţarea programelor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei şi aduce în discuţie, în acest context, prezenţa numeroasă a cerşetorilor români pe străzile din Stockholm, conform Mediafax.

De asemenea, Jenny Sonesson relatează că în primăvară a făcut parte din delegaţia condusă de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, care s-a aflat în vizită la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei. Ea se declară impresionată de vizita într-un sat din România, unde a observat doar case sărăcioase, noroi şi căruţe trase de cai neîngrijiţi. Politicianul suedez face, totodată, referire la întâlnirea cu o locuitoare pe nume Nicoleta şi menţionează că aceasta trăieşte împreună cu cei patru copii mici într-o casă fără încălzire şi instalaţii sanitare.

În acelaşi timp, politicianul suedez face observaţii cu privire la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului şi prezintă costurile publicate anterior de presa străină, remarcând că în "una dintre cele mai sărace ţări din Europa" sunt alocate resurse pentru această construcţie, în condiţiile în care femeia pe care a întâlnit-o într-un sat din România trăieşte împreună cu cei patru copii într-o casă lipsită de căldură şi electricitate. Jenny Sonesson susţine, astfel, că politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în timpul campaniilor electorale.

Pe de altă parte, Jenny Sonesson prezintă, în articolul din site-ul TheLocal.se, cifre ale Eurostat cu privire la nivelul sărăciei în România şi adaugă că, potrivit Naţiunilor Unite, membrii comunităţii rome sunt cei mai vulnerabili şi trăiesc în condiţii asemănătoare cu locuitorii din Africa. Politicianul suedez consideră că "în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tipul Planului Marshall". "UE ar trebui să solicite României să accepte prezenţa unor echipe de experţi internaţionali pe termen lung", afirmă Sonesson.

În finalul articolului, Sonesson menţionează că este inadmisibil ca "milioane de cetăţeni UE să trăiască în disperare". "Dacă politicienii din România nu arată o dorinţă reală de schimbare, atunci este necesară o discuţie cu privire la viitorul ţării în Uniunea Europeană, în condiţiile în care nu sunt îndeplinite criteriile de la Copenhaga", susţine Sonesson în articolul publicat de site-ul TheLocal.se.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: