Un peisaj antarctic, ascuns sub un strat de gheață

Ar putea vulcanii din Antarctica să erupă? Sursa Foto: Twitter/X

Cercetătorii au descoperit un peisaj antarctic ascuns sub un strat de gheață de 1,6 km grosime, dezvăluind cât de diferit arăta continentul în urmă cu milioane de ani.

Cercetătorii au descoperit un peisaj antarctic ascuns sub un strat de gheață de 1,6 km grosime. Antarctica arăta foarte diferit în urmă cu milioane de ani. Era o masă de pământ cu râuri care curgeau liber și văi sculptate de ghețari, mai degrabă decât un continent acoperit în mare parte de gheață.

Cu toate acestea, un strat de gheață s-a strecurat pe continent între 14 și 34 de milioane de ani în urmă. Potrivit NBC News, acesta a păstrat o parte din peisajul luxuriant sub masa de gheață. Până acum, acel peisaj a rămas ascuns timp de milenii.

„Este un peisaj nedescoperit”, a declarat glaciologul Stewart Jamieson, autorul principal al unui studiu privind proaspăta descoperire. „Nimeni nu l-a mai văzut”.

Clima tropicală a Antarcticii

Jamieson și colegii săi au examinat o regiune a continentului de aproximativ 20.000 de kilometri pătrați și situată la aproximativ 300 de kilometri în interior față de coasta estică a Antarcticii.

Un peisaj antarctic ascuns sub un strat de gheață . Sursă: Staphy | Dreamstime.com

O mare parte din caracteristicile Antarcticii au fost erodate de gheața antică, care se deplasează lent. Cu toate acestea, gheața din această zonă nu a fost suficient de groasă pentru a provoca aceleași daune. În schimb, este posibil ca gheața să fi ajutat la conservarea peisajului.

„Brusc, acel peisaj este înghețat în timp”, a explicat Jamieson pentru Live Science. Luna aceasta, descoperirile au fost publicate în Nature Communications.

Un peisaj antarctic, văzut de cercetători

Jamieson și colegii săi au examinat imagini din satelit din Antarctica de Est colectate anterior și date de sondare prin radio-eco. Undele radio sunt folosite în RES pentru a determina grosimea gheții. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să determine înălțimile vârfurilor și adâncimile văilor ascunse sub gheață.

Mai sunt încă multe de învățat despre această zonă, cum ar fi plantele și animalele care ar fi putut trăi acolo. Potrivit unui studiu din 2012, palmierii au apărut pentru prima dată în Antarctica în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani.

„În funcție de cât de mult te-ai fi întors în timp, ai fi putut observa climate care variază de la climatul din Patagonia de astăzi până la ceva mai apropiat de cel tropical”, a declarat Jamieson pentru emisiunea „This Week” de la NBC.

Antarctica se încălzește

Este esențial să înțelegem modul în care creșterea temperaturilor va afecta gheața din Antarctica.

O cercetare separată publicată la începutul acestei săptămâni a constatat că platforma de gheață vestică a continentului s-ar putea topi chiar dacă țările își îndeplinesc obiectivele privind schimbările climatice. Potrivit The Guardian, acest scenariu ar putea duce la creșterea nivelului mării cu 5 metri.

Aflarea mai multor informații despre această regiune și despre modul în care gheața sa a răspuns la evenimentele anterioare de încălzire ar putea oferi cercetătorilor indicii importante despre ceea ce ne putem aștepta de la actuala criză climatică, potrivit Business Insider.