Partidele de dreapta din Suedia s-au aliat pentru a obține miercuri o victorie electorală remarcabilă, chiar dacă subțire. Alegerile au fost marcate de un sprijin în creștere pentru un partid naționalist de extremă dreapta, Democrații din Suedia, o surpriză electorală care se așteaptă să zguduie politica națională și probabil să pună capăt la opt ani de guvernare de centru-stânga. Prim-ministrul social-democrat Magdalena Andersson a declarat miercuri că va demisiona. În ciuda succesului înregistrat de Democrații Suedezi de extremă dreapta, aceștia vor influența, dar nu se așteaptă să facă parte în mod oficial din coaliția de guvernare.
După numărarea a peste 99 la sută din buletinele de vot, Autoritatea Electorală Suedeză a raportat că blocul de dreapta a obținut 176 din cele 349 de locuri în Parlament. Partidul Social-Democrat suedez, principalul partid din actuala coaliție de guvernare, a obținut cel mai mare procent de voturi ca partid individual, dar, împreună cu aliații săi, a obținut doar 173 de locuri în Parlament, insuficient pentru a rămâne la putere. Anunțul rezultatelor a urmat unor zile de incertitudine, iar oficialii electorali au amânat desemnarea unui câștigător pentru a putea număra voturile prin corespondență și buletinele de vot ale cetățenilor care trăiesc în străinătate.
Cea mai uimitoare evoluție a fost sprijinul pentru Democrații din Suedia, considerat cândva un partid extremist, care a apărut ca al doilea cel mai popular partid din țară. Deși sprijinul partidului va fi esențial pentru ca blocul de dreapta să își mențină blocul majoritar în Parlament, este puțin probabil ca acesta să facă parte în mod oficial din noul guvern. În timpul campaniei electorale, blocul partidelor de dreapta a fost de acord să sprijine un guvern condus de Partidul Moderat de centru-dreapta, dar nu și unul condus de Democrații din Suedia. Asta înseamnă că se așteaptă ca noul guvern să fie condus de Ulf Kristersson, șeful Moderaților, care ar urma să devină prim-ministru. Kristersson a declarat pe Facebook că partidul său și aliații săi au primit "mandatul pentru schimbare".
În timpul alegerilor, principalele probleme pentru alegători au fost, se pare, asistența medicală, imigrația și integrarea, criza energetică provocată în mare parte de invazia Rusiei în Ucraina, precum și ordinea publică - în special, prevalența tot mai mare a infracțiunilor comise cu arme de foc într-o țară cunoscută în mod normal pentru standardele de viață ridicate.
Promisiuni de ajutoare sociale
În contextul creșterii inflației, Magdalena Andersson, prim-ministru demisionar și lider al Partidului Social-Democrat suedez, promisese să majoreze ajutoarele sociale, să instituie o taxă pe cei cu cele mai mari venituri, să îi sprijine pe cei afectați de creșterea prețurilor la energie și să crească cheltuielile militare. Cu aceste promisiuni, partidul a obținut 30,4% din voturi, mai mult decât orice alt partid, dar nu suficient pentru a menține centrul-stânga la putere.
Rezultatele înseamnă că Suedia se alătură altor națiuni din Europa în care partidele de extremă dreapta, care cândva marginale, au dobândit o influență majoritară. Printre acestea se numără partidul lui Marine Le Pen din Franța și partidul Vox din Spania. În Italia, o alianță condusă de un partid de extremă dreapta conduce în sondaje în alegerile din această lună.
Înființat în 1988, Democrații din Suedia și-au început ascensiunea politică relativ rapidă atunci când au depășit pragul necesar pentru a intra în Parlament în 2010, obținând 5,7% din voturi. Până în 2018, acest sprijin a crescut la 17,5 la sută din voturi, iar anul acesta, partidul a obținut 20,6 la sută. În campania sa, partidul a promis că va fi dur cu criminalitatea și că va prelua un control mai mare asupra sistemului de educație, solicitând în același timp pachete de repatriere pentru unii imigranți.
Blocul de dreapta va fi fragil
Analiștii au declarat că votul de duminică a fost unul dintre cele mai strânse din epoca modernă și a reflectat dorința suedezilor de a se îndrepta într-o nouă direcție după decenii de politici de centru-stânga, care au inclus o deschidere față de solicitanții de azil, un accent pe libertățile individuale și o aderență la idealuri liberale din punct de vedere social. Prim-ministrul Magdalena Andersson a recunoscut miercuri rezultatul și a anunțat că va demisiona din funcție joi. "Știu că mulți suedezi sunt îngrijorați. Vă înțeleg îngrijorarea și o împărtășesc", a declarat ea în legătură cu avansul din partea Democrații din Suedia.
"Acum vom avea ordine în Suedia", a scris miercuri pe Facebook, Jimmie Akesson, liderul Democrații din Suedia: "Este timpul să începem să reconstruim securitatea, prosperitatea și coeziunea. Este timpul să punem Suedia pe primul loc”.
Blocul de dreapta va fi fragil: Partidul Moderat, care s-a clasat pe locul al treilea cu 19,1% din voturi, și Democrații din Suedia, care au obținut 20,6% din voturi, se vor confrunta probabil în legătură cu mai multe politici, cum ar fi ajutoarele sociale, unde Moderații doresc reduceri mai mari decât doresc Democrații din Suedia. Alte partide din cadrul blocului, cum ar fi liberalii, care au obținut 4,6% din voturi, vor dori, de asemenea, să își spună cuvântul, lăsându-i pe moderați în fața unei sarcini complexe de echilibrare a intereselor concurente.
Situație politică instabilă în Suedia
Soren Holmberg, politolog la Universitatea din Göteborg, a declarat pentru New York Times: "Va fi o situație foarte fragilă pentru democrația parlamentară suedeză în următorii patru ani", adăugând că există suficiente diferențe politice în cadrul blocului de dreapta pentru a face dificil un consens.
Încă de miercuri, Romina Pourmokhtari, o deputată a Partidului Liberal, a promis că va dărâma guvernul dacă Democrații din Suedia vor face parte din el. "Am candidat pentru a apăra libertățile și drepturile omului. Acolo trebuie ca noi, liberalii, să ne punem energia în următorii ani", a declarat ea pentru ziarul suedez Dagens Nyheter.
Cu toate acestea, rezultatul va însemna o schimbare de direcție pentru țară, au prezis analiștii, și a evidențiat măsura în care partidul Democraților Suedezi, care a lucrat pentru a se rebrandui de la originile sale din ideologia nazistă, a bulversat politica din țară.