Un papirus extrem de controversat, în care este evocată “soţia lui Iisus”, este probabil vechi şi nu un fals recent, potrivit analizelor ştiinţifice, arată un studiu publicat ieri în Statele Unite şi citat de agenţia belgiană Belga.
Existenţa documentului, dezvăluită în 2012 de Karen King, profesor de istorie la Harvard Divinity School, şi care sugerează că Iisus a fost căsătorit, a fost primită cu scepticism de Vatican, dar şi de istorici, care au considerat că ar putea fi un fals. Ei îşi justificau opinia prin faptul că originea papirusului nu este clară, invocând şi forma caracterelor şi erorile gramaticale.
Fragmentul de papirus are 3,8 cm pe 7,6 cm, iar pe el scrie în limba coptă: “Iisus le-a spus, soţia mea” şi “ea va putea fi discipolul meu”. Această frază a declanşat o dezbatere în câteva biserici în privinţa celibatului preoţilor şi a posibilităţii ca femeile să fie hirotonisite. În nicio Evanghelie nu se menţionează că Iisus ar fi fost căsătorit sau ar fi avut ca discipoli femei.
Karen King afirmă că documentul nu dovedeşte că Iisus era căsătorit. Potrivit ei, “textul arată doar că femeile, mamele şi soţiile puteau fi şi ele discipoli ai lui Iisus, subiect dezbătut cu multă patimă la începuturile creştinătăţii”, mai scrie agenția belgiană, preluată de Agerpres.
Analizele ştiinţifice au ajuns la concluzia că papirusul şi cerneala, precum şi scrierea şi structura gramaticală arată că documentul este vechi, cercetătorii plasându-l între secolele al VI-lea şi al IX-lea. “Analizele şi contextul istoric indică faptul că acest papirus este aproape sigur scris de vechi creştini şi nu este un fals realizat recent”, încheie studiul publicat în Harvard Theological Review.
Documentul a fost analizat cu ajutorul unor tehnici de datare, printre care spectroscopia pentru cerneală şi carbonul radioactiv pentru papirus, de oameni de ştiinţă de la Universităţile Columbia şi Harvard şi Massachusetts Institute of Technology. “Experţii au ajuns la concluzia că structura chimică a papirusului şi oxidarea lui sunt cele ale unor papirusuri vechi, ca cel al Evangheliei Sfântului Ioan”, arată în încheiere studiul.