Evenimentul Zilei > Social > Un pahar foarte valoros, vechi de 2000 de ani, expus la Constanța
Un pahar foarte valoros, vechi de 2000 de ani, expus la Constanța

Un pahar foarte valoros, vechi de 2000 de ani, expus la Constanța

În cadrul seriei Exponatul lunii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost selectate pentru luna ianuarie 2016 un recipient din sticlă deosebit, denumit generic ”Paharul cu reprezentări mitologice”.

Artefactul este de obicei inclus în expoziția permanentă a muzeului, în prima sală a secțiunii Tezaur. Evidențierea piesei ca exponat al lunii ianuarie se leagă nu numai de calitatea sa artistică extraordinară, ci și de personificarea Iernii în unul dintre cele patru registre ale paharului, potrivită anotimpului. Paharul cu reprezentări figurate datează din al doilea sfert al secolului I după Cristos și a fost descoperit în mediul funerar al orașului Tomis. Este o piesă rară, cu siguranță provenită din import. Face parte dintr-un grup puțin numeros de astfel de piese, descoperite în mai multe părți ale Imperiului Roman. A fost lucrat prin tehnica suflării în tipar, în unul dintre centrele specializate de pe coasta Asiei Mici. Aparține categoriei produselor de lux, din cauza costului ridicat de producție și a manoperei laborioase.

Decorul paharului constă din patru reprezentări figurate în relief, care au fost asimilate de-a lungul timpului mai multor personaje mitologice. Consensul la care au ajuns cercetătorii este acela că grupul de personaje îi reprezintă pe: Mercur, Iarna, Hercule și Hymen, fiecare registru fiind încadrat de câte o aedicula (un mic templu în miniatură) sprijinită pe două coloane, cu stil schematizat. Exponatul poate fi admirat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de joi, 7 ianuarie 2016, ora 13.