Un oraș din România interzice montarea centralelor termice de apartament, dacă în bloc sunt mai mult de 6 apartamente. Scopul autorităților este de a îi readuce pe oameni la Termoficare și să învețe cum să plătească facturi mai mici.
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a garantat că până în 2030 Clujul o să investească 200 de milioane de euro pentru a-i readuce pe clujeni la Termoficare. Primăria Municipiului Cluj-Napoca a interzis deja dezvoltatorilor imobiliare să mai monteze centrale individuale de apartamente, dacă în bloc sunt mai mult de 6 apartamente. Autoritățile speră ca această decizie să vină cu rezultate.
„Au trei alternative, fie pun centrală pe bloc, fie pun centrală pe scară sau se conectează la sistemul centralizat, evident acolo unde există sistem centralizat. Nu este abuzivă. Este pentru reducerea poluării. Noi am avut această Hotărâre de Consiliu Local și am făcut modificarea în Planul Urbanistic General în care am impus această condiție, după care a venit și Guvernul prin Ministerul Mediului care a întărit această chestiune și a dus mai departe lucrul ăsta”, a punctat viceprimarul.
Viceprimarul consideră că sistemul de termoficare centralizat va fi de departe cel mai eficient pentru reducerea costurilor și că oamenii o să plătească facturi mai mici. El a declarat că nu îi va obliga pe clujeni, dar că vor înțelege singuri când vor vedea că vecinii achită mai puțini bani.
”Direcția este foarte clară. Europa merge în această direcție. Pe de altă parte, nu este suficient doar să fii conectat la un sistem centralizat sau să ai o centrală pe scară sau pe bloc. Evident că nu-l putem obliga pe om și nici nu vrem să se conecteze la sistemul centralizat. Asta va trebui să devină o decizie personală, după ce o să vadă că el plătește mai mult decât vecinul care e conectat la sistemul centralizat”, adaugă el, potrivit stiridecluj.ro.
Prețul la gaz va crește
Tarcea a mai specificat că există stocuri de gaz, dar că prețul este posibil să crească.
„O să fie, probabil, o mică creștere a prețului la gaz până la prețul plafonat. Suntem cumva în grafic în acest moment și nu suntem în pericol de a face frigul, dar avem doar 21.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare din 65.000 câte erau în anii ‘90. Ceilalți, fiecare cât de cald își face în casă, așa de mult o să plătească. La Cluj-Napoca avem 110 angajați la regia de termoficare din 1.700 de angajați câți au fost la un anumit moment, pentru că s-au automatizat toate punctele.
Avem un proiect ca să și modernizăm regia de termoficare și mai mult. Avem o strategie pe care am votat-o în anul acesta, o să mai urmeze și alte etape din strategie. Am făcut deja primele etape”, spune acesta.