Un om de afaceri american investește milioane de dolari în Transilvania. Legături cu George Soros

Grupul Soros

Omul de afaceri american Don Lothrop, investește într-un proiect imobiliar în județul Cluj, împreună cu fostul ambasador SUA, Mark Gitenstein și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. Investiția vizează contrucția unui adevărat orășel, pe o suprafață de 140 de hectare de teren, care va avea o școală, zone comerciale, centru de afaceri și o clinică privată. Aici vor locui în jur de 2000 – 3000 de oameni.

Omul de afaceri Don Lothrop, absolvent al Harvard Business School, este prezent în România încă de la începutul anilor 2000. El a cumpărat terenuri în valoare de peste 10 milioane de dolari, în Transilvania și a făcut o serie de investiții în clinici, școli, dar și biserici. Una dintre cele mai mari investiții ale sale este cea din comuna Pietroasa, județul Bihor, unde a cumpărat. în 2006, 98 de hectare de teren.

„Deținem mult pământ în Parcul Național Apuseni. E într-o comună, comuna Pietroasa. Pământul nostru va valora mult mai mult când râurile nu mai sunt pline de gunoaie, când oamenii își plătesc taxele așa încât să-și permită școli decente, când există o planificare pentru tăierea copacilor. Planul nu este construit din minciuni, harta planului este corectă. Tot ce facem în Pietroasa, în cele din urmă va da valoare pământului nostru”, a spus Don Lothrop în acea perioadă.

Aici, împreună cu alți investitori americani, a construit un sat de vacanță numit New Vista, profitând de potențialul turistic al zonei. Până în 2010, investitorii au cumpărat aproape 150 de hectare de teren. Ei spun că este nevoie de modernizarea infrastructurii rutiere pentru a pune în valoare acest potențial turistic.

Sursa foto. Gazeta de Cluj

Proiect imobiliar ambițios în Cluj

Don Lothrop se află și în spatele unui alt proiect imobiliar dezvoltat în județul Cluj. Împreună cu fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a decis să contruiască un oraș pe 140 de hectare de teren. Viitoarea localitate, care se numește „Colina Nouă”, va avea între 2.500 și 3.000 de locuitori. Aici vor fi construite locuințe cu suprafețe pornind de la 163 de metri pătrați, care vor ajunge până la 378 de metri pătrați. Investitorii și-au propus să mai construiască o școală, zone zone comerciale, un centru de afaceri și o clinică privată.

„Proiectăm având în minte cel mai important lucru: familia. Elementul esențial este școala. Din prima zi, în Colina Nouă, va exista o școală modernă, concepută după modelul finlandez de predare, care va acomoda atât grupe de grădiniță, cât și clasele 0 și 1. În anii următori se vor adăuga restul claselor primare și cele de liceu. Credem că viața se poate simplifica enorm atunci când copilul tău merge singur până la școală pe alei pietonale sau piste special concepute pentru biciclete”, se arată în prezentarea proiectului. imobiliar.

Dezvoltator este Șoimeni Parc SA, iar locația în care se va construi este în satul Băbuțiu din comuna Vultureni, județul Cluj. PUZ-ul a fost aprobat în toamna anului 2017, iar Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a precizat că nu necesită o evaluare de mediu. Tot aici, în cadrul proiectului propus de Don Lothrop, urmează să se amenajeze și o fermă organică de legume, cu denumirea Colina Farms.

Implicat într-un ONG care promovează societatea civilă

Omul de afaceri american mai este implicat și în proiectul editorial PressOne, dar și într-un ONG care luptă pentru respectarea drepturilor omului și promovează societatea civilă românească, Romania One. În acest context, el apare ca participant la un eveniment organizat de Sanda Pralong.

Aceasta a fost fondatoare, la începutul anilor 1990, a Fundației pentru o Societate Deschisă din România, înființată de miliardarul american George Soros. Între timp, fundația lui Soros a dispărut din România, fiind radiată din registrul organizațiilor și fundațiilor în anul 2017.

Don Lothrop a fost investitor în Sillicon Valley, iar la 42 de ani a ieșit din aceste afaceri și a călătorit în România, unde s-a implicat în dezvoltarea afacerilor din zona Transilvaniei, după cum relatează Gazeta de Cluj.