Un ofiţer de elită pentru liniştea Afganistanului

Pentagonul l-a numit în fruntea trupelor de pe frontul afgan pe generalul McChrystal, fost şef al operaţiunilor speciale din Irak.

Comandantul trupelor americane din Afganistan, generalul David D. McKiernan, a fost schimbat luni din funcţie de secretarul apărării, Robert Gates, care a motivat decizia prin necesitatea unei „noi abordări şi viziuni” pe frontul afgan. Înlocuitorul lui McKiernan este generalul Stanley A. McChrystal, fost comandant al operaţiunilor speciale din Irak, cel sub comanda căruia s-au derulat misiuni de succes, precum capturarea lui Saddam Hussein şi asasinarea fostului lider al grupării al-Qaida din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi.

Experienţa lui McChrystal în utilizarea eficientă a informaţiilor de pe teren şi succesul operaţiunilor speciale pe care le-a coordonat pentru aplanarea mişcării insurgente irakiene l-au transformat în prima opţiune pentru preluarea comenzii trupelor americane din Afganistan, care vor atinge în curând efectivul de 60.000 de combatanţi.

Întrebat de jurnalişti dacă demiterea lui McKiernan echivalează cu sfârşitul carierei sale militare, Robert Gates a răspuns sec: „Probabil”. Oficiali din Pentagon au subliniat că McKiernan este primul general demis de la comanda unui contingent militar mobilizat într- o zonă de luptă, după cea a generalului Douglas MacArthur în timpul Războiului din Coreea.

McChrystal, fost combatant în trupele speciale Beretele Verzi, va fi nevoit să gestioneze însă tensiunile în creştere din Afganistan, generate de numărul mare de victime în rândul civililor înregistrate în urma operaţiunilor forţelor americane. Numirea sa în noua funcţie sugerează, de asemenea, influenţa mare pe care o exercită la nivelul Pentagonului generalul David H. Petraeus, şeful Comandamentului Central, cel care supervizează operaţiunile militare din Irak şi Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat că preşedintele Barack Obama a avizat schimbarea recomandată de secretarul apărării, scrie „New York Times”.

"Implementarea unei noi strategii în Afganistan cerea şi o nouă conducere militară. A sosit vremea unei schimbări de direcţie în Afganistan." - Robert Gibbs, purtător de cuvânt al Casei Albe

STRATEGIE ÎN IRAK

David Petraeus, artizanul păcii În ianuarie 2007, preşedintele american de atunci, George W. Bush, prezenta noua strategie militară pentru Irak, care avea să poarte numele de „doctrina Petraeus” după numele comandantului trupelor coaliţiei, proaspăt numit în funcţie.

  • Aproape 30.000 de militari au fost mobilizaţi treptat pe frontul irakian în baza noii strategii, ridicând efectivul total al trupelor americane la circa 158.000 de combatatanţi.
  • După un an, violenţele interconfesionale din Irak se reduseseră cu peste 40 la sută, potrivit unui raport al Pentagonului, contestat însă de unele voci.
  • Alianţele încheiate de comandaţii americani cu cei aproape 54.000 de militanţi sunniţi, în special cei din provincia Anbar, au dus în final la scăderea influenţei grupării teroriste al-Qaida în Irak.