Un diplomat chinez important va pleca în Coreea de Nord, mâine, ca „emisar special” al președintelui chinez Xi Jinping, în contextul presiunilor crescânde asupra Phenianului de a opri programul nuclear și cu rachete balistice.
Vizita vine după ce președintele american Donald Trump și-a încheiat tuernul de 13 zile în Asia, unde a cerut mai multe măsuri diplomatice care să fie aplicate Coreei de Nord, cerând în special Chinei să facă mai mult.
Observatorii au atras atenția că orice așteptări privind o soluție rapidă la criza nucleară sunt nerealiste. Vizita ar putea fi, cel mult, un nou pas în îmbunătățirea relațiilor între doi foști aliați apropiați, scrie CNN.
„Toată lumea speră la o rezolvare în impasul privind programul de rachete nucleare și, evident, asta e parte a situației, dar acum principalul obiectiv pare a fi îmbunătățirea canalelor de comunicare între Xi și Kim, să vadă ce se poate face”, spune John Delury, profesor asociat la Universitatea Yonsei pentru Studii Internaționale din Seul.
Presa chineză a scris, ieri, că Song Tao, directorul Departamentului pentru Legături Internaționale ale Comitetului central al Partidului Comunist Chinez, va vizita Coreea de Nord săptămâna aceasta. Este prima astfel de călătorie a unui oficial chinez în Coreea de Nord, anul acesta.
Song va discuta, potrivit presei chineze, despre rezultatele Congresului al 19-lea Partidului Comunist din China, din octombrie, când președintele Xi Jinping a obținut un al doilea mandat de lider și și-a consolidat puterea.
Tong Zhao, profesor la Centrul Carnegie-Tsinghua pentru Politici Globale din Beijing, a declarat că, foarte probabil, problema nucleară va fi pe agenda întrevderii. „Chiar dacă acest subiect va fi discutat, nu cred că poziția vreuneia dintre părți, China sau Coreea, se va schimba semnificativ”, a spus el. „Va fi un schimb de declarații de rutină despre aceleai poziții ale lor, dar este important de vâzut cum va fi primit Song la Phenian și cum va relata presa de stat nord-coreeană despre această vizită.
„Dacă se va întâlni cu Kim Jong-un, va fi un mesaj foarte puternic că nord-coreenii sunt dispuși să îmbunătățească relația cu China, dar alș fi surprins ca asta să se întâmple”, a explicat el.