Un obiect care s-a izbit de Marte în urmă cu aproximativ 2,3 milioane de ani a creat 2 miliarde de cratere mai mici în jurul craterului de impact principal Corinto.
Un nou studiu despre Marte explică impactul unui obiect gigantic
Craterul de impact principal, cunoscut sub numele de Corinto, măsoară aproximativ 14 kilometri în diametru. Acesta este situat în Elysium Planitia - o câmpie largă care se află la ecuatorul lui Marte.
Se estimează că asteroizii capabili să lase o urmă atât de gigantică se izbesc de suprafața marțiană doar la aproximativ trei milioane de ani. Asta înseamnă că punctul de impact Corinto ar putea fi cel mai tânăr crater de mărimea sa de pe Planeta Roșie.
„Corinto este un crater de impact proaspăt din Elysium Panitia. Acesta a produs unul dintre cele mai extinse sisteme de... cratere secundare de pe Marte", au scris cercetătorii.
Informațiile au fost făcute publice la cea de-a 55-a Conferință anuală de Științe Lunare și Planetare, desfășurată în Texas
Echipa a folosit datele colectate de către High Resolution Imaging Experiment (HiRISE). De asemenea, au fost folosit datele și de pe Context Camera (CTX) de pe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) pentru a examina Corinto și împrejurimile sale.
Obiectul care a format Corinto a împânzit peisajul înconjurător cu cratere mai mici. Aceste cratere secundare sunt concentrate într-o zonă situată la sud și sud-vest de Corinto.
Cele mai îndepărtate ejecții au aterizat la 1.850 km de craterul principal.
Cercetătorii au grupat craterele secundare de pe Marte în patru "faciesuri"
Craterele din Facies 0, cele mai apropiate de Corinto, par semicirculare. Cele mai îndepărtate, craterele din Facies 3, par mai lungi și înguste:
„Diferențele observate... în funcție de distanța față de crater rezultă probabil din variații ale vitezei de impact", au notat cercetătorii.
Direcția de zbor a fragmentelor care s-au desprins din impact, împreună cu forma craterului principal, sugerează că obiectul a venit dinspre nord și a atins Marte la un unghi oblic de 30 până la 45 de grade, potrivit studiului. De asemenea, cercetătorii postulează că obiectul a fost făcut din "bazalt puternic și competent".
Zona interioară a lui Corinto, care se află la sub 1 km față de împrejurimi, prezintă un număr mare de gropi. Asta sugerează că zona era acoperită de gheață atunci când a fost lovită. Gropile, care au toate un diametru mai mic de 200 de metri, s-ar fi putut forma ca urmare a degazării intense (îndepărtarea gazelor dizolvate dintr-un lichid) atunci când gheața din apă a fost supraîncălzită în momentul impactului, au sugerat cercetătorii.
Acest studiu despre Marte nu a fost încă publicat într-o revistă de specialitate.