Imigranții au continuat să intre pe teritoriul Ungariei pe la frontiera cu Serbia și un nou record de 3.241 de sosiri a fost înregistrat miercuri, potrivit cifrelor anunțate de poliție. Autorităţile autriece au făcut o descoperire incredibilă într-un camion care intrase pe teritoriul ţării venind dinspre Ungaria. Criza imigranţilor este analizată la Summitul Balcanilor de Vest, de la Viena, la care sunt prezenţi cancelarul german, Angela Merkel şi premierii Serbiei, Sloveniei, Croaţiei şi Albaniei.
Printre refugiații care au intrat în Ungaria, majoritatea proveniți din Siria, Afganistan și Pakistan, se numără 700 de copii. Cei mai mulți au trecut frontiera în apropiere de satul Roszke, una din puținele zone unde gardul de metal construit de Ungaria nu a fost încă ridicat. Sosirea imigranților s-a intensificat înainte de termenul limită stabilit pentru 31 august când urmează să se încheie construcția gardului pe o distanță de 175 de kilometri la granița cu Serbia. O barieră de patru metri înălțime este de asemenea construită.
Ungaria se confruntă cu un aflux fără precedent de imigranți, cu peste 140.000 de sosiri de la începutul anului, mai mult decât dublu față de 2014. Pentru a face față acestui aflux de imigranți, șeful poliției ungare Karoly Papp a anunțat miercuri că Budapesta va întări efectivele de poliție de la frontiera cu Serbia, trimițând peste 2.100 de polițiști suplimentari care vor patrula susținuți de câini, cai și elicoptere începând din luna septembrie.
Pentru mulţi însă călătoria s-a terminat pentru totdeaua. Joi la prânz, BBC anunţa descoperirea unui camion plin cu cadavre intrate în descompunnere pe teritoriul Austria, aproape de graniţa cu Ungaria. Camionul, cu aproximativ 40-50 de trupuri neînsufleţite, era abandonat de miercuri, dar abia joi au fost alertate autorităţile care au făcut şocanta descoperire. Cauzele morţii nu au fost încă lămurite. Ministrul de Interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a subliniat necesitatea combaterii traficului de persoane din cauza căruia se produc asmenea tragedii.
Tot mai multe poveşti impresionante ies la iveală. BBC scrie despre cazul unui tânăr afgan care şi-a transportat bunica aflată în scaun cu roţile din Afganistan tocmai până în Ungaria.
Refugiaţii par să aibă un singur gând: să scape de coşmarul războiului sângeros din ţară lor. Şi nu se tem să treacă peste gardul din sârmă ghimpată ridicat pentru a-i opri. Este cel mai mare val de refugiaţi de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Şi totul se întâmplă la mai puţin de o sută de kilometri de graniţele României.
Criza imigranţilor este analizată joi, la Summitul Balcanilor de Vest, de la Viena, la care sunt prezenţi cancelarul german, Angela Merkel şi premierii Serbiei, Sloveniei, Croaţiei şi Albaniei.
Serbia nu îşi va închide niciodată graniţele pentru imigranţi, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic pentru Reuters, însă, a subliniat el, liderii UE ar trebui să pună la punct un plan privind modul în care ar trebui să se facă faţă zecilor de mii de imigranţi care ajung în regiunea Balcanilor.
Aproximativ 100.000 de imigranţi, mulţi dintre ei din Siria şi alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat în Serbia în acest an în drumul lor către nordul Ungariei şi zona Schengen. Ungaria construieşte un gard înalt de 3,5 metri de-a lungul celor 175 de kilometri de frontieră cu Serbia în încercarea de a-i ţine pe imigranţi la distanţă.
"Noi nu vom ridică niciodată garduri sau ziduri', a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic în interviul acordat înainte de reuniunea privind Balcanii de Vest de la Viena. 'Vorbim despre oameni disperaţi, nu vorbim despre criminali şi terorişti', a spus Vucic. "Ei se află doar pe drumul lor în încercarea de a găsi o viaţă mai bună pentru ei şi copiii lor: au nevoie de ajutor, nu au nevoie de condamnare şi pedeapsa", a mai spus el, adăugând că 'nu poţi opri afluxul de viaţă cu garduri'.
Refugiaţii vor găsi pur şi simplu alte cai de a ajunge în vestul Europei, a spus el. "Ei ar putea trece prin Bulgaria şi România, ar putea trece prin Croaţia", a adăugat premierul sârb. Aproximativ 100.000 de imigranţi, majoritatea din Siria şi din alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat în Serbia în acest an cu destinaţia Ungaria.
Serbia care doreşte să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană anul acesta, a primit câteva sute de mii de euro din partea UE sub formă de ajutor pentru refugiaţi, însă premierul Vucic a afirmat că suma nu acoperă costurile pentru acordarea de sprijin acestora.