Un nou virus transmis de căpușe, descoperit în China, poate afecta creierul

Un nou virus transmis de căpușe, descoperit în China, poate afecta creierul Sursa: Arhiva EVZ

Oamenii de știință spun că un nou virus găsit în China, care este transmis de căpușe,se poate transfera la om și poate provoca boli neurologice. Virusul Wetland (WELV) a fost descoperit pentru prima dată la un pacient al spitalului Jinzhou în iunie 2019, potrivit unui articol din New England Journal of Medicine publicat miercuri (4 septembrie).

Un nou virus în China

La cinci zile după ce a vizitat un parc într-o zonă umedă imensă din Mongolia Interioară, în nordul Chinei, pacientul în vârstă de 61 de ani a făcut febră, dureri de cap și vărsături. El a informat medicii că a fost mușcat de căpușă în parc. Simptomele bărbatului nu s-au ameliorat cu antibiotice, dovedind că afecțiunea nu era bacteriană.

Analiza ADN și ARN din sângele bărbatului a identificat un nou orthonairovirus, o categorie de virusuri transmise de căpușe. Febra hemoragică Crimeea-Congo, o boală rară și mortală transmisă prin mușcături de căpușe sau fluide corporale, este un alt exemplu.

Virusul

Virus. Sursa foto. Pixabay

WELV nu a mai fost întâlnit niciodată la oameni sau animale. După descoperirea virusului în sângele pacientului de la spital, experții au cercetat căpușele și animalele din nordul Chinei.

Este foarte periculos

Aproape 14.600 de căpușe au fost clasificate în funcție de locație și specie pentru analiza loturilor. Aproximativ 2% din aceste loturi conțineau material genetic WELV. Majoritatea căpușelor cu rezultate pozitive au fost Haemaphysalis concinna, deși cinci specii ar putea fi purtătoare ale virusului. Câteva rozătoare Transbaikal zokor și un mic procent de oi, cai și porci au fost pozitive pentru virus.

Câinii și bovinele nu prezentau material genetic al virusului, dar unii purtau anticorpi împotriva virusului, indicând că sistemele lor imunitare s-au apărat împotriva acestuia. De asemenea, echipa a detectat anticorpi virali în 12 din 640 de probe de sânge prelevate de la paznici de pădure „aparent sănătoși”. Patru spitale din nord-estul Chinei au fost, de asemenea, verificate pentru depistarea virusului.

Creier

Creier. Sursa foto Pixabay

Douăzeci dintre sutele de persoane cu febră în decurs de o lună de la o mușcătură de căpușă au fost testate pozitiv pentru virus. Trei aveau mai multe infecții răspândite de căpușe, în timp ce 17 aveau doar WELV.

Riscurile sunt mari

Pacienții cu WELV au avut febră, amețeli, dureri de cap, stare de rău, dureri de spate, greață, vărsături și diaree. Rezultatele analizelor de laborator au arătat leziuni ale țesuturilor și coagularea sângelui în numeroase cazuri.

Un pacient infectat cu WELV era în comă. Infecția a fost indicată de numărul ridicat de globule albe din creierul pacientului și din lichidul măduvei spinării. Cercetătorii au raportat că „toți pacienții și-au revenit și au fost externați după 4 până la 15 zile”, datorită tratamentului.

Cercetătorii au constatat că injectarea virusului în șoareci de laborator a provocat infecții letale în mai multe organe, inclusiv în creier. Acest lucru susține conceptul că WELV poate induce infecții semnificative ale sistemului nervos.

Aceste constatări indică faptul că WELV, un orthonairovirus nou identificat, este potențial dăunător pentru oameni. și se răspândește în rândul oamenilor, căpușelor și animalelor din nord-estul Chinei ”, au concluzionat cercetătorii. „Îmbunătățirea supravegherii și detectării pentru orthonairovirusurile emergente va permite o mai bună înțelegere a efectului pe care aceste virusuri îl au asupra sănătății umane”.

Ne puteți urmări și pe Google News