Un nou virus a fost detectat în Pakistan. Îngrijorare la nivel mondial

Sursa foto: Facebook/ Virusul Oropouche

Ministerul Sănătății din Pakistan a confirmat cel puțin un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o țară din Golf, a declarat vineri, în timp ce autoritățile sanitare provinciale au raportat că au detectat trei cazuri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat că secvențierea cazului confirmat este în curs de desfășurare și că nu va fi clar ce variantă de mpox a avut pacientul până când procesul nu va fi finalizat. O nouă formă a virusului a stârnit îngrijorare la nivel mondial, deoarece pare să se răspândească mai ușor prin contacte apropiate de rutină. Mai devreme, departamentul de sănătate din nordul provinciei Khyber Pakhtunkhwa a declarat că au fost detectate trei cazuri la pacienți sosiți din Emiratele Arabe Unite. Nu a fost clar dacă pacientul confirmat de ministerul central al sănătății se numără printre cei trei. După identificarea noii variante a virusului, Organizația Mondială a Sănătății a declarat recentul focar al bolii drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Virus peste tot în lume

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Sajid Shah, a declarat că până în prezent nu au avut confirmarea noii variante, dar secvențierea eșantionului pacientului confirmat a fost în curs de desfășurare. „Odată ce acest lucru va fi făcut, vom fi în măsură să spunem ce tulpină este aceasta”, a spus Shah, scrie Reuters. Salim Khan, directorul general al serviciilor de sănătate pentru Khyber Pakhtunkhwa, a declarat că trei pacienți se află în carantină.

Joi, oficiali din domeniul sănătății la nivel mondial au confirmat o infecție cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia și au făcut legătura cu un focar în creștere în Africa, primul semn al răspândirii acestuia în afara continentului.

Boala mpox este cauzată de virusul variola maimuței. Acesta provine din același grup de virusuri ca variola, dar este mult mai puțin dăunător. Virusul a fost transmis inițial de la animale la oameni, dar acum se transmite și între de la om la om.

Este cel mai comun în satele izolate din pădurile tropicale din Africa, în țări precum Republica Democrată Congo (RDC). În aceste regiuni, există mii de cazuri și sute de decese din cauza bolii în fiecare an, copiii sub 15 ani fiind cei mai afectați.