Un nou tip de localizare pentru apelanții la 112. Salvatorii îi vor găsi mult mai ușor

Un nou tip de localizare pentru apelanții la 112. Salvatorii îi vor găsi mult mai ușor SMURD. Sursa foto: arhiva EVZ

Persoanele care apelează numărul unic de urgență 112, vor fi mai ușor de găsit. Asta datorită unui nou tip de localizare care nu va ține seama de tipul telefonului. Astfel că, inclusiv cei care sună de pe terminale care folosesc tehnologie mai veche, pot fi ușor găsiți. 

Totul a fost posibil, datorită unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura creșterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgență 112.  Acest nou tip de localizare cu acuratețe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență.

De asemenea se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi. Iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri, potrivit STS. Inițiativa legislativă a aparținut Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a spus că „România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa și cel mai bun dintre statele UE cu relief complex.

De aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agențiilor de intervenție de urgență la locul precis identificat prin 112.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua tehnologie va permite localizarea cu o precizie de zeci de metri 

În acest moment localizarea unui apel la 112, se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât și pe baza GPS-ului, funcțiilor și senzorilor încorporați în telefoanele inteligente. În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situații, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea.

Al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgență 112, ca urmare a dependenței de terminalul mobil și a limitărilor asociate acestei tehnologii.

Noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri. În funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea.