Cercetătorii americani au realizat o nouă imprimantă 3-D care desenează modele precise cu materiale conductoare electrice direct pe pielea umană, creând astfel dispozitive electronice temporare, asemănătoare unui tatuaj.
Spre deosebire de alte imprimante 3-D care pot depune materiale pe obiecte rigide, imobile, noul sistem folosește un sistem video computerizat pentru a compensa deplasarea suprafeței de imprimare, conform unui reportaj publicat de o echipă de cercetători în domeniul materialelor avansate.
Michael McAlpine, inginer la Universitatea din Minnesota, Statul Minneapolis, alături de colegii săi, a folosit aceasta imprimanta 3D pentru a fabrica LED-uri ce pot fi purtate.
În prima etapă, imprimanta a lipit un led prefabricat de pielea purtătorului, după care a trasat un circuit în jurul sursei de lumină cu ajutorul unei cerneli polimerice în care se află particule de argint, astfel că poate conduce curentul electric.
După o așteptare de 15 minute pentru uscarea conductorului, utilizatorul a reușit să aprindă ledul prin menținerea unui transmițător electric fără fir deasupra circuitului imprimat. Viitoarele dispozitive electronice de corp ar putea fi alimentate de baterii imprimate 3-D, susține domnul McAlpine. Cercetătorii au imprimat, de asemenea, senzori de umiditate, care ar putea fi folosiți pentru monitorizarea acumulării de transpirație, implicit a nivelului de stres.
Dispozitivele portabile pot rămâne în funcțiune timp de cel puțin două ore, iar utilizatorii le pot îndepărta cu ajutorul unei pensete sau pur și simplu spălând zona respectivă cu apă.
Echipa domnului McAlpine are în vedere posibilitatea, într-un viitor nespecificat, ca soldații să transporte pe câmpul de luptă, în rucsac, imprimanta compactă 3D, care cântărește aproximativ 1,4 kilograme, pentru a imprima senzori de agenți chimici sau biologici, precum celule solare, pe loc, exact atunci când au nevoie de astfel de dispozitive.