Un nou studiu răstoarnă tot ce se știa despre răspândirea COVID 19

În Spania, care se confruntă în prezent cu aproximativ o mie de noi cazuri pe zi, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre un al doilea val de COVID-19.

Un nou studiu arată o legătură evidentă în primele etape ale extinderii virusului, între căminele de bătrâni, deplasări şi contaminarea personalului medical.

Vârful epidemiei în Spania a fost în 20 martie, spun experţii, citaţi de cotidianul "El País", având la dispoziţie datele actualizate. Cifrele au fost cele din rapoartele zilnice privind variabilele cu influenţă asupra incidenţelor viruşilor respiratori, demografie, utilizarea transportului în comun, sănătatea populaţiei şi activitatea economică, precum şi deplasările în interiorul şi în afara regiunilor.

Studiul mai arată că variabilele privind bolile respiratorii sau cardiace nu au fost decisive în extinderea coronavirusului, din punct de vedere al diferenţei între regiuni. În zonele cu multe cămine de bătrâni, virusul s-a răspândit foarte repede - este una din concluziile studiului. În acest sens, Madridul a fost una din cele mai afectate regiuni, calculându-se că aici au decedat numai în căminele de bătrâni peste opt mii de persoane.

În privinţa numărului profesioniştilor contaminaţi cu SARS-CoV-2, peste 52.000, este evident că aceştia au reprezentat una din legăturile din lanţul de transmitere a viruslui, mai ales în primele zile ale pandemiei, când se lucra fără echipamente de protecţie şi în multe situaţii fără cunoştinţe de cauză şi deci fără măsuri de igienă stricte, aşa cum se aplică în prezent.

Deplasările sau mobilitatea populaţiei constituie, fără îndoială, contact social şi deci înseamnă principalul factor de risc, influenţând în mare măsură transmiterea virusului. Madrid şi Ţara Bascilor au fost regiunile în care s-au înregistrat în primul val al pandemiei cele mai multe cazuri şi care au exportat cel mai mare număr de contaminări.

Obiectivul studiului este identificarea factorilor şi transmiterea acestor concluzii şi informaţii, astfel încât să poată fi redusă intensitatea epidemiei şi să se poată  preveni viitoare creşteri ale numărului de cazuri.

Situaţia actuală, în care oficali din Ministerul Sănătăţii încep să recunoască un al doilea val de epidemie de COVID-19, a dus la impunerea măsurilor de izolare în mai multe localităţi.

Numărul mare de cazuri din ultimele zile a determinat Norvegia să anunţe că pasagerii care provin din Spania vor intra începând de mâine în carantină, iar Franţa a fost pe punctul să închidă frontiera, în final decizând doar să recomande evitarea trecerii graniţei spre Catalonia.