Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se ştia despre coronavirus. Cât rezistă de fapt Covid-19 în aer

Doar spălatul pe mâini și acoperirea gurii atunci când tuşim nu este suficient pentru a preveni transmiterea coronavirusului. Cel puţin asta arată nou studiu privind supraviețuirea agentului patogen în aer și pe suprafețe.

Cercetătorii de la Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite, CDC, Universitatea California, Los Angeles și Universitatea Princeton au colaborat pentru a determina cât timp poate rezista coronavirusul Wuhan (COVID-19) atât în ​​aer cât și pe suprafețe.

Coronavirusul poate persista în aer până la trei ore și până la trei zile pe suprafețe

Acest lucru înseamnă că, dacă sunteți în aceeași cameră cu o persoană infectată, cel mai bine este să plecați imediat. Pentru experiment, echipa a simulat ce se întâmplă când o persoană infectată tușește. Aerul a rămas infectabil până la trei ore și pe suprafețe până la trei zile, în funcție de tipul de suprafață. 

Pe cupru, coronavirusul Wuhan (COVID-19) a persistat până la patru ore. Pe carton, a supraviețuit până la o zi. Și pe plastic și oțel inoxidabil, noul virus a durat două sau trei zile în funcție de temperatură și umiditate.

„Nu spunem că există o transmisie prin aer a virusului”, a declarat autorul principal al studiului, Neeltje van Doremalen, de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), adăugând că, toutuşi, o astfel de transmitere este „teoretic posibilă”.

SARS a avut o supraviețuire similară, dar nu s-a răspândit la fel de mult precum COVID-19

Un lucru important de remarcat este faptul că, în comparație cu testele similare pe care acest grup le-a efectuat pe SARS 2003 (sindrom respirator sever acut) şi  coronavirus, ambele virusuri s-au comportat similar în aer și pe suprafețe. Diferența este că coronavirusul Wuhan (COVID-19) se răspândește mult mai pe larg și mult mai în serios, ceea ce pune întrebarea: De ce ?

"Cea mai mare diferență despre care știm până în prezent, este că noul coronavirus, e transmisibil şi fără să prezinte simptome". După cum explică cercetătorii, cei infectați cu coronavirusul Wuhan (COVID-19) „transmit virusul în timp ce sunt pre-simptomatici sau asimptomatici”.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne spălăm foarte bine  pe mâini", spune Julie Fischer, profesor de microbiologie la Universitatea Georgetown, care a descris acest ultim studiu drept o „lucrare solidă” care răspunde la multe dintre întrebările publicului despre cum să te implici într-o igienă preventivă adecvată, notează naturalnews.