Un nou sondaj DĂ PESTE CAP scena politică

Un nou sondaj DĂ PESTE CAP scena politică

Milioane de oameni au ieșit să protesteze în marile orașe ale țării împotriva Guvernului, după ce a adoptat OUG 13. Protestele din stradă nu reprezintă un câștig pentru clasa politică, potrivit unui nou sondaj.

În urma ultimului sondaj făcut în cele mai importante județe unde au avut loc protestele, doar 30% dintre respondenții tineri, 18 - 35 ani spun că ar merge la vot. Mai grav este că 30% dintre ei nu ar participa niciodată la un scrutin electoral, în timp ce restul, adică 40%, nu se simt reprezentați de partidele actuale, potrivit stiripesurse.ro.

Cei trecuți de 35 de ani consideră în proporție uriașă, de 65%, că tinerii sunt manipulați de interesele externe și de corporațiile din România. În plus, aproape 50% dintr ei spun că ar merge la vot.

Sondajului realizat de CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) arată că:

Ne puteți urmări și pe Google News

- 31 % dintre subiecții cu vârsta 18 – 35 ani consideră Guvernul PSD - ALDE ca fiind un guvern corupt și apărător al corupțilo, iar OUG, ce a dus la ieșirea în stradă, ca fiind ilegală

- 37 % consideră aceeași ordonanță ca fiind imorală

- 32 % nu cunosc sau nu au fost interesați de subiect

Pe același segment de vârstă își manifestă intenția de a participa la vot doar 30%. Un procent semnificativ de 40% declarând că nu sunt reprezentați de nici o formațiune politică și 30% opinând că nu vor participa niciodată la vot.

65% din segmentul de vârstă 36-64 ani, consideră că interese externe și ale corprorațiilor din România a dus la manipularea tinerilor și apreciază că Guvernul PSD - ALDE trebuie să-și ducă Programul de guvernare până la capăt (apreciind măririle de salariu, pensii, reducerea fiscalității) . Referitor la prezența la vot, un procent de 49% și-a exprimat intenția de vot .

La întrebarea privind rolul societății civile în comunități, 34 % din segmentul 18-35 ani consideră că ONG-urile trebuie să monitorizeze primăriile, consiliile județene, Guvernul, opinând că sunt corupte și ineficiente, 35% cred că ONG-urile sunt doar interfața unor interese financiare și politice și 31% opinând că ONG-urile ar trebui să vină cu soluții într-un dialog cu autoritățile.

55% dintre intervievații 36-64 ani, consideră ONG-urile necesare și le văd ca fiind complementare autorităților. 26% consideră ONG-urile ca fiind un rău al comunității, deoarece sunt finanțate din extern și au interese împotriva României, 19% considerând că ONG-urile nu ar trebui să existe.

CIADO Romania a organizat în perioada 20 februarie – 3 martie un studiu în județele Iași, Botoșani, Buzău, Galați, Constanța, Timiș, Bihor, Mureș, Brașov și municipiul București, având ca temă “Percepția publică asupra rolului societății civile“. Au fost intervievați 15.000 de subiecți. Această cercetare s-a impus ca urmare a evenimentelor din ultima lună.