Editura Evenimentul si Capital

Un nou război peloponesiac

13-11/17_voinescu-465x390
Autor: | | 58 Comentarii | 3956 Vizualizari

Evoluția de pe frontul ucrainean nu e deloc bună.

Acordul de la Geneva s-a dovedit a fi, ca atîtea alte acorduri de pace din istorie, o vorbă goală, bună doar de pretext pentru escaladarea conflictului (”voi nu respectați acordul” vs. ”ba, voi!”). Nivelul încrederii între Rusia și Vest este zero. Fiecare dintre tabere este refugiată în propria înțelegere a evenimentelor și nu sînt semne că s-ar clinti de-acolo. Vestul pleacă de la două premise esențiale.

Prima, că între separatiștii proruși care au pornit insurgența pentru ruperea Ucrainei și Kremlin este o legătură directă.

A doua, că Rusia are un plan mai vast de expansiune și caută/crează pretexte. Rusia pleacă și ea de la două premise esențiale.

Prima, că Vestul a încălcat un aranjament strategic anterior, anume acela de a nu extinde aria alianțelor sale (UE, dar mai ales NATO) spre Est. Această premisă este consecința unei credințe atît de bine crescute în creierul rus, încît nici nu le dă prin cap să o chestioneze, și anume că lumea este o sumă a sferelor de influneță a celor mari. Ideea că un popor mic ar putea fi liber să decidă propria soatră este pur și simplu de neconceput pentru Kremlin, și nu de ieri, de azi.

A doua premisă a Rusiei este că Vestul manevrează ocult în spațiile din zona de influență rusă, astfel încît să pară că popoarele respective cer, cu sacrificii chiar, intrarea în aceste alianțe. Retorica e comună: cele două tabere se acuză una pe alta că nu respectă dreptul la autodeterminare al popoarelor.

Vestul nu admite ca Rusia să interfere cu voința ucrainenilor de a merge spre Vest, iar Rusia nu admite ca Vestul că oprească voința de autodeterminare a locuitorilor din Crimeea ori din Estul Ucrainei care vor cu Rusia. Diferența singură, dar decisivă, este că Vestul mai vrea și respectarea legilor pe lîngă respectarea voinței poporului. Problema referendumurilor haiducești organizate de proruși este că sînt nelegale. Rusiei, însă, nu-i pasă de asta. De altfel, aceasta este diferența esențială între populismul occidental și cel rus: în primul caz legea este, totuși, o barieră, în al doilea legea nu face două parale. Populismul legal vs. populismul alegal.

Cum părțile sînt perfect convinse de premisele pe care își bazează analizele și acțiunile, cred că Vestul are o singură opțiune realistă pentru a opri Rusia. NATO trebuie să dea clar de înțeles Rusiei că este dispusă să meargă la război, dacă Rusia vrea război. Îmi dau seama cît e de grav ceea ce spun. Dar trebuie să pricepem că marea slăbiciune a Vestului este exact aceea că dă toate semnele că nu va merge la război nici măcar dacă Rusia îl va începe.

Vestul este dispus să răspundă avansului terestru al tancurilor rusești cu sancțiuni economice, cel mult. Și acelea, decise cu mare grijă și cu ochii pe sondaje, pentru că nici un politician occidental nu e dispus să pericliteze confortul prosper al propriilor cetățeni. Rușii sînt infinit mai dispuși să suporte efectele unui război economic decît vesticii. Acesta este cel mai mare avantaj al rușilor în confruntarea pe care tocmai au pornit-o.

Se tot spune că diplomația este continuarea războiului cu alte mijloace. Vestul este exact în situația în care trebuie să arate că războiul este continuarea diplomației cu alte mijloace - cred că am citit undeva această remarcă, dar mi-au trecut pe sub ochi atîtea analize și opinii despre nebunia din Ucraina în ultimele săptămîni, încît mi-e greu să-mi dau seama exact. În orice caz, incapacitatea Vestului de a fi o adevărată amenințare militară în ochii Rusiei îi paralizează pur și simplu diplomația. Cînd vrei pace, trebuie să te pregătești de război, zice o altă maximă înțeleaptă de cînd lumea. Ca o dovadă că vrea pace, Vestul Europei a renunțat literalmente la arme.

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI