Republica Moldova. Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului vor avea încă un punct de control coordonat la frontieră. Este vorba despre punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați. Activitatea va fi organizată după modelul implementat la Leușeni și Albița.
Punct comun, obiective comune
Executivul urmează să aprobe un proiect de hotărâre, prin care se instituie controlul comun la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați.
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României prevede controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România) rutier, pe sensul de intrare în România.
„Se inițiază negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România) rutier, pe sensul de intrare în România. Se aprobă semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România) rutier, pe sensul de intrare în România”, este indicat în proiectul de hotărâre.
Proiectul pilot funcționează la punctul Albița-Leușeni
Un astfel de model funcționează la frontiera cu Republica Moldova în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa rutier. Proiectul a fost lansat pe 15 aprilie 2023.
La începutul lunii octombrie curent, Guvernul a prelungit pentru o nouă perioadă de șase luni valabilitatea acestui Acord. Documentul prevede controlul coordonat în punctul de trecere a Frontierei Albiţa - Leuşeni, rutier, pe sensul de intrare în România.
Controlul coordonat presupune o verificare la trecerea frontierei pe sensul de ieșire, urmat verificările făcute de personalul statului de intrare (România). Diferența față de modalitatea anterioară constă în „oprirea unică” pe partea română pentru toate procedurile de control.
Autoritățile declară că Acordul contribuie la cooperare dintre țări, simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni. Totodată, în așa mod se realizează alinierea procedurilor aplicate în Republica Moldova la standardele UE, respectiv la standardele Schengen.
Un aspect deloc neglijabil este reducerea timpului de așteptare la trecerea graniței.