Un nou film spune povestea orfanilor din Coreea de Nord trimiși în Europa

THE WASHINGTON TIMES (SUA). La șase decenii de la întoarcerea în patria lor, amintirea lăsată de mii de copii nord-coreeni rămași orfani în timpul Războiului Coreean dăinuie în sufletele europenilor în vârstă, cu ale căror vieți s-au intersectat.

(Rămâne) parfumul copacilor pe care i-au plantat. (Rămân) amintirile chipurilor lor nevinovate. (Şi) melodia coreeană pe care au cântat-o.

Aproximativ 5.000 de orfani au fost trimiși să locuiască în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia și Germania de Est - toți aliați comuniști - ca parte a proiectelor conduse de sovietici pentru a reconstrui Coreea de Nord, devastată de război. Orfanii au studiat în școlile locale și și-au făcut prieteni acolo.

Apoi, brusc, au fost chemați înapoi în Coreea de Nord. "Nu ni s-a spus nimic - deloc - au încetat să mai apară la școală", a spus Halina Dobek, în vârstă de 87 de ani, care le-a fost profesoară orfanilor ajunşi în Polonia. "Acești copii părăseau Polonia fără tragere de inimă".

Este un capitol în cea mai mare parte uitat din istoria Războiului Rece, dar un nou documentar face lumină asupra vieților orfanilor a căror plecare este încă vie în amintirile europenilor care i-au cunoscut.

Filmul „Copiii lui Kim Il Sung” - cu referire la liderul războiului din Coreea de Nord - va fi lansat pe 25 iunie, la 70 de ani de la începutul războiului coreean.

Conflictul de trei ani a distrus o mare parte din Coreea de Nord și de Sud, a ucis mai mult de un milion de oameni și a lăsat orfani aproximativ 100.000 de copii. (Rador)