Ministerul Apărării Naționale atrage atenția asupra unui nou fake news cu privire la antrenarea România, lansat de propaganda putinistă.
Fake news despre antrenamentele piloților din Ucraina în România
Pe rețeaua socială Telegram a apărut o știre falsă cu privire la antrenarea soldaților ucrainieni pe teritoriul României și un așa-zis „Raport despre activitățile MApN despre antrenarea piloților ucraineni în anul 2024”, evident, fals la rândul său.
Portalul de știri al MapN, „ Inforadar” a semnalat această dezinformare.
„Acest «document» este un fals grosolan, realizat prin intercalarea unor informații preluate din paginile 5 și 12 ale Raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2023, document publicat pe site-ul MApN.
Pentru o identificare ușoară, am marcat paragrafele preluate din cele două pagini ale documentului real, în facsimilele atașate acestei postări”, precizează ministerul.
Fals grosolan, făcut cu traduceri automate
„Printre paragrafele - preluate cu erori de redactare din documentul oficial în discuție - a fost strecurat un text redactat neglijent, cu greșeli evidente, fiind, cel mai probabil, un text tradus automat dintr-o altă limbă”, se precizează în avertizarea publicată de MApN.
„Această așa-zisă «informație», căreia i s-a atribuit un titlu pentru crearea unei aparențe de raport oficial, încearcă să acrediteze ideea că piloții ucraineni ar fi început deja pregătirea în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, ceea ce este absolut fals”, mai precizează Ministerul Apărării.
De la inaugurare, care a avut loc în luna noiembrie 2023 (detalii, aici) și până în prezent, în acest Centru s-a pregătit o primă serie de piloți, din cadrul Forțelor Aeriene Române.
Ceremonia dedicată absolvirii acestei prime serii a avut loc în data de 26 iulie 2024. Comunicatul de presă publicat de MApN cu acest prilej poate fi consultat aici.
Nu este nici primul nici ultimul fake news lansat din Rusia
După cum MApN a arătat în repetate rânduri, în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești se vor putea instrui și piloți din țări membre NATO și partenere, inclusiv din Ucraina, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
MApN mai atrage atenția că nu este pentru prima dată când este nevoit să semnaleze dezinformări pe subiecte legate de aeronavele F-16 și, „cel mai probabil, în contextul războiului ilegal și nejustificat pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei, astfel de încercări vor continua", potrivit Inforadar.