Grecia: Primele progrese pentru un posibil guvern de coaliție „pro-european”

Grecia: Primele progrese pentru un posibil guvern de coaliție „pro-european”

La Atena s-au înregistrat primele progrese în direcţia constituirii unui guvern de coaliţie ”pro-european”, după ce liderul socialist Evangelos Venizelos, însărcinat cu formarea unui cabinet, a primit sprijinul micului partid de stânga Dimar, care ar putea cu cele 19 voturi ale sale din noul Parlament să încline balanţa în favoarea formaţiunilor politice care sprijină măsurile de austeritate.

UPDATE ”Am făcut un prim pas”, a declarat Venizelos după întâlnirea cu Fotis Kouvelis, liderul partidului Dimar. Acesta din urmă s-a declarat în favoarea unui ”guvern de salvare naţională cu un amplu sprijin parlamentar„ şi compus din personalităţi, a cărui misiune va fi ”menţinerea ţării în zona euro”. Cei doi au mai afirmat că au căzut de acord asupra necesităţii revizuirii memorandumului şi a foii de parcurs convenite cu UE şi FMI în schimbul ajutorului financiar. Dacă Venizelos, liderul partidului PASOK, nu va reuşi să formeze un guvern în decurs de trei zile, aşa cum s-a întâmplat şi cu liderul conservatorilor (Noua Democraţie), Antonis Samaras, şi cu liderul stângii radicale (Syriza) Alexis Tsipras, preşedintele Carolos Papoulias îi va reuni pe liderii celor şapte partide parlamentare pentru a le cere să formeze un guvern de uniune naţională, măsură prin care s-ar evita convocarea unor noi alegeri legislative ”Noi nu ne putem realiza visul unui guvern de stânga... Mâine voi preda mandatul încredinţat de preşedintele republicii şi vom continua să participăm la procedurile prevăzute în cadrul Constituţiei”, a declarat Tsipras, în faţa grupului său parlamentar, după ce s-a întâlnit cu liderii tuturor partidelor elene.

Alexis Tsipras, al cărui partid a creat o surpriză la alegerile de duminică, obţinând al doilea loc, cu 16,7% din voturi, încearcă de două zile să formeze un guvern, după ce liderul partidului conservator Noua Democraţie, Antonis Samaras, plasat în frunte la scrutin, a eşuat în această sarcină delicată luni. Marţi, preşedintele grec Carolos Papoulias i-a încredinţat lui Tsipras un ”mandat de explorare pentru a forma un guvern”, aşa cum stipulează Constituţia. Stânga a refuzat cooperarea cu SYRIZA

Pentru a crea o alianţă de stânga, el s-a întâlnit cu liderii partidelor de stânga: comuniştii KKE, care au refuzat orice cooperare cu SYRIZA, precum şi Stânga Democratică şi alte mici partide de stânga ca Ecologişti-Verzi, care nu au putut să atingă pragul de 3% pentru a intra în Parlament.

Tsipras s-a întâlnit, ieri, și cu şeful partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, retrogradat al treilea partid al ţării după scrutinul de duminică, şi cu Antonis Samaras. El i-a acuzat pe amândoi că ”pregătesc capcane false şi vorbesc limba jucătorilor de cărţi”. ”Noi nu putem susţine în acelaşi timp un guvern antiausteritate şi memorandumul (de acord semnat cu creditorii Greciei, UE şi FMI, asupra măsurilor de austeritate în schimbul împrumuturilor) sau politicile Angelei Merkel”, a spus Tsipras.

”Verdictul dat de poporul grec în alegeri vine împotriva politicilor de austeritate şi aceasta este o ocazie istorică de a le respinge”, a adăugat el.

După eşecul liderului stângii radicale de a forma un guvern, este acum rândul lui Venizelos, care ar trebui să fie mandatat, azi, pentru a încerca şi el această sarcină grea, care pare imposibilă, având în vedere divergenţele dintre partidele greceşti.

Ne puteți urmări și pe Google News