Un nou dosar penal pe numele lui Igor Dodon. Cum a încercat să vină în România, deşi avea interdicție de a părăsi Republica Moldova

Un nou dosar penal pe numele lui Igor Dodon. Cum a încercat să vină în România, deşi avea interdicție de a părăsi Republica Moldova Sursa: Facebook/ Igor Dodon

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința fostului președinte Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie. Aceștia, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare, mai exact în România.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, soţia acestuia şi un medic de familie sunt trimişi în judecată într-un nou dosar penal. În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că Dodon, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara”, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Au fost înscrise date denaturate despre copilul minor al lui Dodon: că ar avea nevoie de consultații la medici specialiști

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în respectivul certificat medical au fost menționate date denaturate, potrivit cărora copilul minor al fostului preşedinte avea nevoie de consultaţii la medici specialişti şi, după caz, de tratament medical.

Procurorii au stabilit că Igor Dodon, care se afla sub incidenţa unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească Republica Moldova, a prezentat instanţei documentul oficial fals şi, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a-i face tratament post-COVID fiului său minor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acelaşi document oficial care ar fi fals a fost folosit şi de către soţia lui Igor Dodon, în privinţa căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soţia fostului preşedinte, prin intermediul avocaţilor, a prezentat documentul medical Procuraturii Anticorupţie, solicitând permisiunea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova şi de a merge în România, invocând acelaşi scop.

Fostul șef de stat urma să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile

Conform procurorilor, fostul președinte, soţia acestuia şi medicul de familie sunt învinuiţi de „confecţionarea, deţinerea şi folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi”. Aceste fapte se pedepsesc cu amendă de la 27.500 la 47.500 lei moldoveneşti, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la cinci ani.

La sfârșitul lunii ianuarie, deși avea interdicție de a ieși din Republica Moldova, magistrații i-au permis ex-președintelui Igor Dodon să părăsească țara pentru a-și însoți fiul mai mic la reabilitare post-COVID.

Fostul preşedinte urma să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Ulterior, Dodon a anunţat că a renunţat la deplasarea în România. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru că „din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate”, relatează agora.md.