Un nou cutremur a avut loc, miercuri seară, în România, în urmă cu scurt timp. În ulima vreme, țara noastră este din ce în ce mai zguduită de astfel de fenomene.
Miercuri seară, România a fost zguduită de un nou cutremur. În ziua de 17 Noiembrie 2021, la ora 20:52:55 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 29km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79km V de Galați, 81km NV de Brăila, 108km NE de Ploiești, 108km S de Bacău, 113km E de Brașov, 149km NE de București, 179km S de Iași, 190km NE de Pitești, 200km NV de Constanța, 209km SV de Chișinău.
Cutremurele din România se petrec preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.
Anual, în Vrancea au loc aproximativ 100 de cutremure slabe
„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mică sau egală cu 5,0 pe scara Richter.
Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au afirmat cei de la cutremure.net.