Un nou cutremur în zona Vrancea în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

În această dimineață a avut loc un nou cutremur în România. Seismul cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 8:18, în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna. Încă nu au fost raportate victime.

Un cutremur cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 8:18, în zona seismică Vrancea, la granița cu judeţul Covasna, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 61 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 42 km est de Braşov, 67 km nord de Ploieşti, 124 km nord de Bucureşti, 126 km nord-est de Piteşti, 127 km sud-vest de Bacău, 148 km vest de Brăila, 150 km vest de Galaţi, 156 km est de Sibiu, 189 km nord de Ruse şi 212 km sud-vest de Iaşi.

În luna martie, șapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,3 grade pe scara Richter s-au produs în România. Cel mai puternic seism din 2023 a avut loc pe data de 13 februarie în zona Olteniei, în judeţul Gorj, de 5,2 grade, la o adâncime de 16 kilometri.

Sursa foto: INQUAM_Photos

A doua zi, în aceeaşi zonă, s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 6,3 kilometri, potrivit Agerpress.

Cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în Gorj

Aceste cumtremure din Gorj au fost cele mai mari înregistrate vreodată în zonă. „A fost cea mai mare activitate seismică din ultimii 200 de ani de când se fac măsurători. A fost un șoc dublu pentru că au fost două cutremure. Acum 80 de ani, în 1943 a mai avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5,2. Este clar că ultimele evenimente vor schimba harta seismică și vom avea în vederea că este posibil să se producă cutremure mai mari. Zona nu va deveni o nouă Vrancea, dar este posibil să se producă în viitor cutremure de peste 6 grade, maxim 7 grade“, au mai spus specialiștii. Oficialii de la INCDFP au declarat că nu se poate estima dacă în zonă va avea loc în curând un cutremur major și că suntem la „mâna naturii“.

Cutremurele din Gorj au avut până acum 94 de replici. În prezent, zona este monitorizată de seismologi.