Un nou cutremur a avut loc în zona seismică Gorj. Acesta s-a produs în jurul orei 13:23 și a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter.
Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) a anunțat un nou cutremur produs în urmă cu puțin timp în zona seismică Gorj. Cutremurul a avut loc luni, 20 februarie, la ora 13:23:54. Seismul a fost unul cu o intensitate slabă, având magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitești, 165km SE de Timișoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brașov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis, a precizat INFP pe site-ul oficial.
Seismul s-a produs la doar câteva ore după un altul, care a avut loc în Gorj, la ora 07:46:21. Intensitatea cutremurului a fost una slabă, având o magnitudine de 2.0 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc la o adâncime de 15.9 km.
Cutremurul de joi dimineață s-a produs la 108km NV de Craiova, 108km SV de Sibiu, 142km V de Pitești, 161km SE de Timișoara, 180km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 203km V de Brașov, 212km E de Belgrade, 216km E de Zemun, 224km NE de Nis, potrivit INFP.
Zona seismică Gorj are o activitate intensă
Specialiștii în seismologie susțin că toate cutremurele din ultimele zile din zona seismică Gorj sunt în parametri normali, iar seismele ar putea să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ o lună.
„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.
Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, menţionează INCDFP.