Un cutremur de mare adâncime a avut loc marți seară, 7 iunie. Fenomenul s-a produs la o adâncime de 130 kilometri. Fenomenul seismologic a fost resimțit în mai multe orașe din țară, potrivit specialiștilor INCDFP, care prognozează totodată și un cutremur major pentru anii care vor urma. Data exactă a acestuia nu se cunoaște, însă ce știm este că se va produce undeva în cel mult 20 de ani de zile.
Un nou cutremur a fost semnalat în zona seismică Vrancea - Buzău! Fenomenul a fost catalogat de către specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) ca fiind slab, însă adâncimea la care s-a produs a fost, totuși, mare. Seismul s-a produs la o adâncime de 130 de km.
Cutremur în Buzău, la o adâncime de 130 de km
Potrivit informațiilor furnizate de către INCDFP, cutremurul a avut loc la ora 18.40, în zona seismică Vrancea - Buzău, concret în județul Buzău. Seismul a înregistrat o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter și s-a produs în apropierea orașelor Ploiești (59 km), Brașov (60 km), București (113 km), Brăila (131 km), Pitești (131 km).
Unul dintre cei mai importanți seismologi din România a semnalat că, în viitor, urmează să aibă loc un mare cutremur, a cărui magnitudine va fi de peste 7 grade pe scara Richter. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul anului 2024, potrivit profesorului Gheorghe Mărmureanu, care s-a ferit să facă predicții în ceea ce privește pagubele materiale.
Cert este că o analiză a riscurilor scoate la iveală detalii șocante în ceea ce privește efectele unui cutremur mare în București. Ar putea fi peste 6.000 de morți și alți peste 10.000 de cetățeni răniți. În plus, instituțiile medicale din capitală nu ar putea face față numărului mare de victime, potrivit prognozelor.
Cum va arăta seismul care va zgudui țara din temelii
„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.
Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact.
De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.